ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Sotheby's: Δημοπρασία έργων 19ου Αιώνα συγκέντρωσε €10,3 εκατ.

Sotheby's: Δημοπρασία έργων 19ου Αιώνα συγκέντρωσε €10,3 εκατ.

Στη χθεσινή δημοπρασία Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής 19ου Αιώνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οίκο Δημοπρασιών Sothebys σημειώθηκε το σύνολο των €10.298.986 / £8.286.900, μέσα στο πλαίσιο της αρχικής εκτίμησης που κυμαινόταν στα £6,7 εκατ.

Της δημοπρασίας ηγήθηκε το έργο «Ψαράδες από τη Βαλένθια» (“Pescadores Valencianos ”) του Ισπανού Joaquin Sorolla, το οποίο πωλήθηκε σε ένα Ευρωπαϊκό Ίδρυμα προς €4.644.666/ £3.737.250, θέτοντας ρεκόρ για τον καλλιτέχνη σε δημοπρασία με βάση το ποσό σε Λίρες. Ο πίνακας αποτελεί μια από τις ωραιότερες ελαιογραφίες του καλλιτέχνη που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία. Ένα έργο ορόσημο, το θέμα και το ύφος του θα επηρέαζαν τον Sorolla για το επόμενο τέταρτο του αιώνα. Το 1896 ο Sorolla παρουσίασε τους «Ψαράδες από τη Βαλένθια» στην Internationale Kunstausstellung του Βερολίνου, στην οποία η κριτική επιτροπή ομόφωνα του απένειμε την ύψιστη τιμή - το χρυσό μετάλλιο. Αποκτήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο, απ’ όπου αποσπάστηκε το 1930 και έκτοτε παρέμεινε σε ιδιωτικές συλλογές για να εμφανιστεί τώρα για πρώτη φορά σε δημοπρασία.

Ο πίνακας του Δανού καλλιτέχνη Peder Severin Krøyer με τίτλο «Marie Krøyer και Anna Ancher στην παραλία του Skagen» πωλήθηκε προς €613.013/£493.250 ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των £150-250.000 και θέτοντας τη δεύτερη υψηλότερη τιμή για τον καλλιτέχνη σε δημοπρασία. Ο πίνακας διεκδικήθηκε από τρεις πλειοδότες στο τηλέφωνο και τρεις στην αίθουσα, προτού καταλήξει σε ένα Ευρωπαϊκό Ίδρυμα. Η σπουδή, που ανακαλύφθηκε πάλι πρόσφατα, αποτελεί μια από τις τέσσερεις καταγεγραμμένες ελαιογραφίες του καλλιτέχνη προτού φιλοτεχνήσει το μεγαλειώδες αριστούργημα της «μπλε περιόδου» του με τίτλο «Θερινό δειλινό στη νότια παραλία του Skagen» και το οποίο βρίσκεται στο Μουσείου του Skagen στη Δανία. Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τη γυναίκα του Krøyer αγκαζέ με την Anna Ancher να περπατάνε κατά μήκος της ακτής της Νότιας Παραλίας του Skagen. Το έργο είχε αποκτηθεί από την Βασίλισσα Μαργαρίτα της Ιταλίας και παρέμεινε στην ιδιοκτησία του Βασιλικού Οίκου της Σαβοΐας μέχρι που αγοράστηκε από το σημερινό ιδιοκτήτη φέτος την Άνοιξη.

Επιπλέον, ένας πίνακας από τον Gustave Courbet που δεν είχε προσφερθεί ποτέ πριν στην αγορά – Le Ruisseau de Plaisir -Fontaine, dans la vallée du Puits Noir, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1864 – πωλήθηκε προς £481.250/€598.099, πάνω από την υψηλή αρχική εκτίμηση των £200-300.000. Προερχόμενο από μια Γαλλική Ιδιωτική Συλλογή, το έργο παρέμεινε στην ίδια οικογένεια, η οποία το είχε αποκτήσει από τον καλλιτέχνη, καθώς ο αρχικός ιδιοκτήτης είχε ποζάρει για το αριστούργημα του Courbet με τίτλο «Ταφή στο Ornans». Η Claude-Hélène-Prosper Teste, η οποία υπήρξε Δήμαρχος της περιοχής Ornans και φίλη του Courbet, ήταν η πρώτη ιδιοκτήτρια του πίνακα. Ένα υποβλητικό θέμα, μια μοναδική προέλευση και η εξαιρετική του κατάσταση κατέστησαν τον πίνακα ιδιαίτερα επιθυμητό.

Το «Ηλιοβασίλεμα πάνω από τη Λίμνη Ruovesi», μια γιορτή της Φινλανδικής ταυτότητας και του Σκανδιναβικού θέρους, από τον Akseli Gallen-Kallela, εκτινάχτηκε πάνω από την αρχική εκτίμηση των £90-120.000 για να πουληθεί προς £325.000/€404.222, την υψηλότερη τιμή για έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία. Φιλοτεχνημένος το 1915-16, ο πίνακας δεν είχε εκτεθεί στο κοινό για πάνω από 20 χρόνια. Απεικονίζοντας τη Λίμνη Ruovesi, όπου ο Gallen-Kallela είχε το «ερημικό του στούντιο», η θέας της επικαλείται την πεμπτουσία της Φινλανδικής ενδοχώρας που ο καλλιτέχνης είχε τόσο κοντά στην καρδιά του.

Τέλος, ρεκόρ για γκουάς του καλλιτέχνη σε δημοπρασία σημειώθηκε όταν το έργο του Nil Dardel με τίτλο «Νεαρός Άντρας στα Μαύρα, Νεαρό Κορίτσι στα Lευκά» πωλήθηκε προς £445.000/€553.358 έναντι της αρχικής εκτίμησης των £400-600.000.