ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Λούβρο επιστρέφει πίνακες που είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίους

Το Λούβρο επιστρέφει πίνακες που είχαν κλέψει οι Ναζί από Εβραίους

Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, το Λούβρο θα επιστρέψει επτά πίνακες, που είχαν κλέψει οι Ναζί από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους τη δεκαετία του 1930, στους εν ζωή συγγενείς τους, σε μια προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να επιστραφούν τα έργα τέχνης που κλάπηκαν ή λεηλατήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα έργα τέχνης είναι μόλις επτά από τα εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν κλαπεί από εβραϊκές οικογένειες κατά τη διάρκεια της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στη Γαλλία τη δεκαετία του ’30.

Οι συγκεκριμένοι επτά πίνακες προορίζονταν για το επονομαζόμενο Fuhrermuseum, ένα ανολοκλήρωτο μουσείο το οποίο ο Χίτλερ σκόπευε να χτίσει στην πόλη Λινζ της Αυστρίας, όπου μεγάλωσε και έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Το όλο εγχείρημα είναι αποτέλεσμα της 12χρονης προσπάθειας ενός 82χρονου άντρα από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ονόματι Τομ Σέλντορφ, ο οποίος είναι εγγονός του Ρίτσαρντ Νόιμαν, ενός Αυστριακού επιχειρηματία ο οποίος πούλησε έξι από τους εν λόγω πίνακες προκειμένου εκείνος και η οικογένειά του να μπορέσουν να φύγουν από τη Γαλλία, έτσι ώστε να αποφύγουν την απέλαση.

Ο έβδομος πίνακας, ονόματι The Halt του καλλιτέχνη Pieter Jansz van Asch, πρόκειται να επιστραφεί στους απογόνους του Γιόεσφ Βάινερ, ενός Τσέχου επιχειρηματία του οποίου η συλλογή κατασχέθηκε από τη Γκεστάπο λίγο πριν σταλεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Theresienstadt, στο οποίο εκτελέστηκε το 1942.