ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προτάσεις για το Έτος Καβάφη ζητά η Οργανωτική Επιτροπή

Προτάσεις για το Έτος Καβάφη ζητά η Οργανωτική Επιτροπή

Τα αιτήματά τους για εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Έτους Καβάφη» μπορεί να στέλνει κάθε ενδιαφερόμενος στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε πολιτιστικούς φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα και καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

Προκειμένου να οργανωθούν κάπως οι εκδηλώσεις, η Επιτροπή, στην πρώτη συνεδρίασή της στις 25 Φεβρουαρίου, κατέληξε σε τέσσερις θεματικούς άξονες, οι οποίοι, όπως τονίζει, δεν είναι δεσμευτικοί: 1.«Ο Καβάφης στον 21ο αιώνα» 2.«Διεθνής παρουσία του Καβάφη» 3.«Καβάφης και άλλες τέχνες» 4.«Καβάφης και κοινότητες αναγνωστών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διατυπώσουν πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες να συνοδεύονται από αναλυτικό προϋπολογισμό. Μπορούν να αποστέλλουν τις προτάσεις τους στην ταχυδρομική διεύθυνση: Ρεθύμνου 1, 106 82 Αθήνα, υπόψη των γραμματέων της Επιτροπής: Αγγελική Δορκοφύκη (τηλ. 210 8201736,) και Όλγα Στυλιανάκη (210 8201725,). Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων είναι η 31η Μαρτίου 2013.

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις από διάφορους φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα στην Αθήνα. Τις προτάσεις του για εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια και στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Μάιο έχει καταθέσει επίσης και το ΕΚΕΒΙ, προτάσεις που είχε επεξεργαστεί πριν από την απόφαση κατάργησής του και τώρα ζητούν άλλη στέγη προκειμένου να υλοποιηθούν.

Η επιτροπή θα αποφασίσει ποιες θα επιδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποστολής των προτάσεων. Άγνωστος πάντως παραμένει μέχρι στιγμής ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί για τις εορταστικές εκδηλώσεις, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου.

Στο μεταξύ, το δικό του πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων προετοιμάζει το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο απέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο το Αρχείο Καβάφη.

Στο εξωτερικό οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη. Στις 2 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε στην κατάμεστη Φιλαρμονική του Μονάχου μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη στο πλαίσιο του «Kavafis Project» του Αλέξανδρου Καρόζα.

Από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, ανακοινώθηκε ήδη η διεξαγωγή συμποσίου στο Κing's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον ελληνικό κόσμο του Καβάφη, την ομοφιλοφυλία του, τον καβαφικό χρόνο και συγκριτολογικές προσεγγίσεις του έργου του Καβάφη με το έργο του Κωστή Παλαμά, του Κυπρίου Κυριάκου Χαραλαμπίδη και του Θεσσαλονικιού Γιώργου Ιωάννου.

Το συμπόσιο έχει το θέμα «Κ. Π. Καβάφης: Ο μακρύς δρόμος προς την Ιθάκη» και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου, τρεις ημέρες πριν από την ημέρα γέννησης και θανάτου του ποιητή στις 29 Απριλίου του 1863 και του 1933 αντίστοιχα.