ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βίντεο: Αύριο το τελευταίο αντίο στην Αντιγόνη Βαλάκου

Βίντεο: Αύριο το τελευταίο αντίο στην Αντιγόνη Βαλάκου

Αύριο το μεσημέρι θα πουν το τελευταίο αντίο στην ηθοποιό Αντιγόνη Βαλάκου φίλοι και συγγενείς.

Η κηδεία θα γίνει στις 15.30 στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο, που καλύπτει 60 χρόνια πορείας στο ελληνικό θέατρο, η Αντιγόνη Βαλάκου «έσβησε» στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν εδώ και μια εβδομάδα.

Γεννημένη στην Καβάλα το 1930, η Αντιγόνη Βαλάκου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα σε ηλικία 16 ετών.

Το πάθος της για την υποκριτική ήταν τόσο μεγάλο που κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τάξεων του εξατάξιου Γυμνασίου, φοίτησε παράλληλα και στο «Θεατρικό Σπουδαστήριο» του Βασίλη Ρώτα.

Ταυτόχρονα εμφανίζεται στη σκηνή με το θίασο του «Ρεαλιστικού Θεάτρου» του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο «Νυφιάτικο τραγούδι» του Νότη Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952) όπου και διακρίθηκε ως «ενζενί».

Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ (ως Περντίτα), στο «Δρόμο του ποταμού» του Μόργκαν (ως Βαλερί Μπάρτον), στο «Ανθρωπος του διαβόλου» του Μπέρναρντ Σο (ως Εσση) και στην «Κολόμπ» του Ανούιγ (ως Κολόμπ).

Το 1955, συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου, υποδύθηκε την Οφηλία στον «'Αμλετ» του Σαίξπηρ.

Επανεμφανιζόμενη στο Εθνικό Θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως Μαίρη Ουόρεν στη «Δοκιμασία» του Άρθουρ Μίλερ, ως Ντορίντα στα «Στρατηγήματα εραστών» και ως Ισμήνη στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (1956).

Από το φθινόπωρο του ίδιου έτους υπήρξε πρωταγωνίστρια στο θίασο του Κώστα Μουσούρη, διακρινόμενη ως «Αννα Φρανκ» στο ομώνυμο έργο. Συνεργάστηκε ακόμη με το Κ.Θ.Β.Ε. και με πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Το 1958, συγκρότησε και δικό της θίασο.

Από το 1953 έλαβε μέρος και σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες όπως : Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας του Ντίνου Δημόπουλου, Γκόλφω του Ορέστη Λάσκου, Το Αμαξάκι του Ντίνου Δημόπουλου, Χαμένα Όνειρα του Αλέκου Σακελλάριου κα.

Παράλληλα εργαζόταν στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση συνήθως σε μεταφορές θεατρικών έργων στη μικρή οθόνη.