ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομογενής δημοσιογράφος κεντρικό πρόσωπο στην ταινία «Καιρός για ήρωες»

Ομογενής δημοσιογράφος κεντρικό πρόσωπο στην ταινία «Καιρός για ήρωες»

O μαχητικός ομογενής δημοσιογράφος, Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας των συνταγματαρχών είναι το κεντρικό πρόσωπο στην ταινία "Καιρός για ήρωες" που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος διέφυγε στις ΗΠΑ, λίγους μήνες μετά την επιβολή της δικτατορίας και αποκάλυψε την ελληνική πτυχή του σκανδάλου Watergate, δηλαδή τη χρηματοδότηση της Χούντας στην προεκλογική εκστρατεία του Νίξον. Είναι ο μόνος που τόλμησε να τα βάλει με την CIA, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον της και συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία για την προσαγωγή του Χένρι Κίσινγκερ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως βασικού υπαίτιου για την τραγωδία της Κύπρου.

Στην ταινία, ο 85χρονος σήμερα Δημητρακόπουλος συνομιλεί με τον βετεράνο σκηνοθέτη Ροβήρο Μανθούλη, που έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Καλλιόπη Λεγάκη, η οποία υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία μαζί με τον Άγγελο Κοβότσο, ο "Καιρός για ήρωες" ξεκίνησε να υλοποιείται όταν προσέγγισε τους δημιουργούς ο Ροβήρος Μανθούλης, ο οποίος είχε θελήσει να κάνει ταινία για τον Ηλία Δημητρακόπουλο, αλλά τα σχέδια του δεν ευοδώθηκαν.

"Μέσα από την ταινία αναδεικνύεται ο ρόλος το προσώπου, που με τις πράξεις του βάζει το 'αποτύπωμά' του στην ιστορία, μάχεται γι' αυτό που πιστεύει, για την αλήθεια" τόνισε, από την πλευρά του, ο Άγγελος Κοβότσος. Πρόσθεσε δε, ότι στόχος της ταινίας ήταν να συνδέσει την ιστορία του Δημητρακόπουλου με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και να δώσει το μήνυμα ότι στην εποχή μας είναι ξανά... "Καιρός για ήρωες".

"Οι σημερινοί ήρωες δεν χρειάζεται να επαναλάβουν τα ομηρικά έπη" σημείωσε η κ. Λεγάκη, προσθέτοντας ότι όποιος κατορθώνει να αντεπεξέλθει,διατηρώντας την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια του, είναι ένας μικρός ήρωας.

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος ζει σήμερα σε γηροκομείο στο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, έχει μια μικρή δυσκολία στη μετακίνηση, αλλά το μυαλό του λειτουργεί εκπληκτικά. Εκτιμά ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι βαθιά και θα αργήσει να ξεπεραστεί.

Τη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας επιμελήθηκε ο Δημήτρης Κορδέλας, το μοντάζ η Μπονίτα Παπαστάθη, τον ήχο ο Στέλιος Μιχαηλίδης και η μουσική είναι του Νίκου Παπαδογούλα. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη παραγωγή (χωρίς κρατική ή χορηγική χρηματοδότηση) της Portolanos Films και της Μαρίας Γεντέκου.

Ο "Καιρός για ήρωες" θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 19 Μαρτίου (8μμ, αίθουσα Παύλος Ζάννας) και στις 22 Μαρτίου (1.30μμ, αίθουσα Φρίντα Λιάππα).