ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ισπανία αφιερώνει το 2014 στον Ελ Γκρέκο

Η Ισπανία αφιερώνει το 2014 στον Ελ Γκρέκο

Έτος τιμής για το μεγάλο ζωγράφο Ελ Γκρέκο είναι το 2014 για την Ισπανία.

Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του, μεγάλες εκθέσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα. Δεκάδες πίνακες του Ελ Γκρέκο έχουν φτάσει στην Ισπανία από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου.

Ο ζωγράφος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Τολέδο της Ισπανίας.

Η έκθεση στην εν λόγω πόλη θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουνίου. Ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος θα είναι το Μουσείο Σάντα Κρουθ του Τολέδο και θα υποστηρίζεται από εκθέσεις σε πέντε μικρότερους χώρους.

Ογδόντα έργα έχουν έρθει ως δάνεια από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου: το Λούβρο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.

Μια δεύτερη έκθεση που προγραμματίζεται για φέτος έχει τίτλο "Ελ Γκρέκο: τέχνη και δεξιοτεχνία" και θα παρουσιασθεί από τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου. Η έκθεση αυτή στο, που θα γίνει επίσης στο Τολέδο, παρουσιάζει τη δημιουργική διαδικασία που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος.

Στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Πράδο έχει οργανώσει άλλη μια έκθεση, τη "Βιβλιοθήκη του Ελ Γκρέκο", κατά την οποία θα παρουσιασθούν βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις του ζωγράφου και η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

Επίσης από τις 24 Ιουνίου ως τις 5 Οκτωβρίου, το Μουσείο του Πράδο θα φιλοξενήσει την έκθεση "Ελ Γκρέκο και Σύγχρονη Ζωγραφική", η οποία ασχολείται με την επίδρασή του σε καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Όσκαρ Κοκόσκα, ο Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο και ο Τζάκσον Πόλοκ.

Ρoή Ειδήσεων