ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι 4 κορυφαίοι τενόροι του κόσμου έρχονται στην Αθήνα για την Καμεράτα

Οι 4 κορυφαίοι τενόροι του κόσμου έρχονται στην Αθήνα για την Καμεράτα

Ένα γκαλά με τέσσερις κορυφαίους κόντρα τενόρους: τον Μαξ-Εμάνουελ Τσένσιτς, τον Χαβιέρ Σαμπάτα, τον Βινς Γι και τον Γιούρι Μυνιένκο.

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, μετά την εντυπωσιακή παρουσία της ως Armonia Atenea στα BBC Proms που συγκίνησε το κοινό και τους κριτικούς των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά και μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια για την ηχογράφηση των Πλασμάτων του Προμηθέα του Μπετόβεν, επιστρέφει στην Αθήνα με ορμή φέρνοντας μαζί της σπουδαία διεθνή ονόματα από ολόκληρο τον κόσμο για ένα παγκοσμίου εμβέλειας μουσικό γεγονός.

Ένα γκαλά με τέσσερις κορυφαίους κόντρα τενόρους: τον Μαξ-Εμάνουελ Τσένσιτς, τον Χαβιέρ Σαμπάτα, τον Βινς Γι και τον Γιούρι Μυνιένκο. Αυτή η λαμπερή γιορτή της ανθρώπινης φωνής που θα συζητηθεί, θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014 (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.). Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει άριες υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων και αποσπάσματα από ορχηστρικά κομψοτεχνήματα του μπαρόκ ρεπερτορίου που φέρουν την υπογραφή του Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741), του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ (1685-1759), του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε (1699-1783), του Γιόζεφ Μυσλίβετσεκ (1737-1781) και του Νικόλα Πόρπορα (1686-1768). Την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, ο πολυβραβευμένος, διεθνούς κύρους μαέστρος και πιανίστας Γιώργος Πέτρου.

Μια αλησμόνητη εμπειρία

Τιμώντας αυτό το ιδιαίτερο είδος φωνής, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Γιώργος Πέτρου επέλεξαν τέσσερις από τους κορυφαίους κόντρα τενόρους της εποχής μας για αυτή την ξεχωριστή συναυλία, τέσσερις νεαρούς καλλιτέχνες για τους οποίους συζητεί σήμερα όλη η Ευρώπη. Οι εντυπωσιακές τους ικανότητες και η συχνά εξωπραγματική έκταση της φωνής τους υπόσχονται μια αξέχαστη μουσική εμπειρία σε όσους θα παρακολουθήσουν την συναυλία της 23ης Οκτωβρίου στο Μέγαρο. Τις φωνητικές ακροβασίες του Μαξ Εμάνουελ Τσένσιτς, του Χαβιέρ Σαμπάτα, του Βινς Γι και του Γιούρι Μυνιένκο θα πλαισιώσει –πάντοτε με όργανα εποχής– η Καμεράτα, η οποία θα ερμηνεύσει επίσης τέσσερα υπέροχα μπαρόκ κοντσέρτα των Βιβάλντι, Χαίντελ και Χάσσε.

Tο πρόγραμμα της συναυλίας έχει ήδη ηχογραφηθεί με τους ίδιους συντελεστές, και ο δίσκος ακτίνας θα κυκλοφορήσει σύντομα από γνωστή δισκογραφική εταιρεία.

Θα παρουσιαστεί επίσης στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων του Παρισιού, το Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης και την Αίθουσα Συναυλιών CRR της Κωνσταντινούπολης.

Περιλαμβάνει άριες και ένα κουαρτέτο από τις όπερες: Ο Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο, Ρινάλντο, Ξέρξης (Χαίντελ), Φαρνάκης, Ρωμύλος και Ερσιλία (Μυσλίβετσεκ), Η μεγαλοψυχία του Τίτου (Χάσσε), Ιφιγένεια εν Αυλίδι (Πόρπορα) και Η αλήθεια σε διαμάχη (Βιβάλντι). Τα ορχηστρικά έργα που θα ακουστούν είναι το Κοντσέρτο Γκρόσο σε φα μείζονα έργο 6, αρ. 4, HWV 322 του Χαίντελ, καθώς και δύο συνθέσεις του Βιβάλντι: το Κοντσέρτο για δυο βιολιά σε λα ελάσσονα έργο 3, αρ. 8, RV 522 με σολίστ τον εξάρχοντα της Καμεράτα Σέρτζιου Ναστάζα και την Οτίλια Αλίτσεϊ και το Κοντσέρτο για μαντολίνο σε σολ μείζονα του Χάσσε με τον δεξιοτέχνη των νυκτών οργάνων Θεόδωρο Κίτσο στο μαντολίνο. Η Καμεράτα –πάντοτε υπό τον Γιώργο Πέτρου και με όργανα εποχής– θα παίξει ακόμη το Κοντσέρτο για φαγκότο σε μι ελάσσονα, RV 484, επίσης του Βιβάλντι. Τα σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσει ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου.

Διαβάστε επίσης:

Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας: Ρεκόρ συμμετοχών