ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε αυτές τις πόλεις «χτυπά» η καρδιά του Καρναβαλιού!

Σε αυτές τις πόλεις «χτυπά» η καρδιά του Καρναβαλιού!

Η Αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και συνδέεται με τη λατρεία του θεού του κρασιού, Διονύσου! Είναι η καλύτερη περίοδος του χρόνου, καθώς στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας επικρατεί... κέφι, χορός, ξεφάντωμα!

Από την Πάτρα έως την Ξάνθη και από τους Γενίτσαρους της Νάουσας ως το Τυρναβίτικο Μπουρανί!

Πάτρα όπως λέμε Ρίο

2249393

«Πατρινό καρναβάλι για Πάντα» τραγουδούν μικροί και μεγάλοι την ώρα της παρέλασης και δεν έχουν καθόλου άδικο! Η Πάτρα ζει στο ρυθμό του Καρναβαλιού εδώ και αρκετές εβδομάδες, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις. Το αποκορύφωμα της καρναβαλικής διάθεσης έρχεται με τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής(22/2 ), που καταλήγει στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι.

Ξεφάντωμα στο Ρέθυμνο

Το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι περνά στην αντεπίθεση και μας περιμένει φέτος για ξεφάντωμα, τρέλα και πολύ ρακί! Κρητικές μαντινάδες, λυράρηδες αλλά και φανταχτερές στολές θα αποτελούν το σκηνικό της μεγάλης παρέλασης των ομάδων που θα λάβει χώρα την Κυριακή 22/2.

Η ιστορία αναβιώνει στη Νάουσα

genitsaroi

Με ένα μοναδικό δρώμενο που η αναβίωσή του χρονολογείται από το 18ο αιώνα, τους Γενίτσαρους και Μπούλες γιορτάζει το καρναβάλι η Νάουσα.
Την Κυριακή 22/2/2015 κυριαρχεί το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», καθώς και πλήθος εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων, θεατρικών και σατιρικών ομάδων, ομάδες καρναβαλιστών κλπ.

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά πάει στην Ξάνθη

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο κεφάτα Καρναβάλια της Ελλάδας, το Ξανθιώτικο καρναβάλι με τις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές μας περιμένουν και αυτή την Κυριακή 22/02 με μουσική, χορό, άρματα και πολύ σάτιρα.

Ο θεσμός κλείνει με την θεαματική καύση του Τζάρου ,την Κυριακή 22/2 το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Το καρναβάλι στον Τύρναβο έχει άλλη... χάρη

Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αρχίζει ένα μήνα περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τον «όρκο του γλεντιού» και κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα (23/2 ) με δημοτικά τραγούδια με χάλκινα κι όλα αυτά γύρω από το «Μπουρανί».

Ετοιμάζοντας το Μπουρανί, ένα είδος σπανακόρυζου, με συνοδεία τσίπουρου και κρασιού, οι συμμετέχοντες στο δρώμενο αρχίζουν τα σκωπτικά πειράγματα και τα σατυρικά τραγούδια ενώ δεν λείπουν τα φαλλικά ομοιώματα.

Σχετικές ειδήσεις