ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» σε όλη τη χώρα

«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» σε όλη τη χώρα

Έως και αύριο Κυριακή 7 Μαίου, διαρκούν οι εκδηλώσεις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρωτοβουλία περιλαμβανει πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα σε όλη τη χώρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Η δράση εφαρμόστηκε το 2012, το 2013 και το 2014 σε 3, 12 και 29 νομούς αντίστοιχα, ενώ φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς σε 31 νομούς της επικράτειας.

Στη φετινή διοργάνωση 34 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 21 Δήμους, 17 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 5 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 4 Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και πολλούς εθελοντές.

Έως την Κυριακή 7 Ιουνίου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.


Στην Αθήνα, το προγραμμα σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 6 και 7 Ιονίου αντίστοιχα, έχει ως εξής:


Το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 10:30 στον Αρχαιολογικό Xώρο Αρχαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί η δράση "Πράσινες μυθιστορίες". Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά που γνωρίζουν ανάγνωση και περιλαμβάνει παρουσίαση των ανασκαφών, της διαμόρφωσης και της δενδροφύτευσης του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Αγοράς καθώς και διαδραστικό θεματικό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο με παιχνίδι ρόλων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τη διαθεματική παρουσίαση 13 δέντρων και θάμνων της Αγοράς, χρησιμοποιώντας σενάριο/εικονογραφημένους διαλόγους και σχετικό εποπτικό υλικό. Οι διάλογοι ζωντανεύουν την Ιστορία και τις ιστορίες, τους μύθους, τη χρήση και τις απεικονίσεις στα ευρήματα των ανασκαφών αλλά και γενικότερα στην τέχνη των 13 φυτών. Μέσα από πολυαισθητηριακές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας και κατασκευές («Καν΄το όπως ο Θαλής», «Δενδροχρονολογήστε», «Η φύση μας εμπνέει» "Πόσα καράτια;" κ.α.) οι συμμετέχοντες ανιχνεύουν τις πολλαπλές συνδέσεις φύσης και πολιτισμού. Απαραίτητη προσυνεννόηση.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3210196 (Μ. Λιάσκα)


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής θα πραγματοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

υπθΤο Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, ώρα 11:00 έως 13:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, θα παρουσιαστεί η δράση «Άρτεμις Φωσφόρος». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στη σχέση της Αρτέμιδος με τη φωτιά. Θα ακολουθήσει αφήγηση του μύθου της Περσεφόνης και παιχνίδι με ζωγραφική με θέμα «Άρτεμις και φωτιά».
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 210 3213122 εσωτ. 131 και 22990 27340
(Αικ. Πέτρου, Αικ. Νικολάκη)

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 11:00 στον Τύμβο του «Σοφοκλή», στη Βαρυμπόμπη Αχαρνών, θα πραγματοποιηθεί η δράση «Ξενάγηση στο ταφικό μνημείο που αποδίδεται στον αρχαίο ποιητή Σοφοκλή».
Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας θα ξεναγήσουν το κοινό στο ταφικό μνημείο που ανασκάφηκε το 1888 και είναι γνωστό ως «Τύμβος του Σοφοκλή». Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη θέση Μεγάλη Βρύση. Πρόκειται για τύμβο κλασικών χρόνων που περικλείει ταφικό περίβολο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ανασκαφή, τα ευρήματα και τις ερμηνείες των μελετητών. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 210 2466122 και 210 3213122 εσωτερικό 106 (Ε. Αναγνωστοπούλου, Ι. Γκουρτζιούμη)

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 09:30 έως 14:00 στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Διαβάζοντας το χρόνο στο τοπίο του Εθνικού Δρυμού Σουνίου» σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και θεατρικές ομάδες των τοπικών συλλόγων Λαυρεωτικής. Πρόκειται για περιηγητική ξενάγηση συνδυασμένη με εκπαιδευτικές και θεατρικές δράσεις. Περιλαμβάνει πεζοπορία σε μια κλειστή διαδρομή αγροτικής οδού και μονοπατιών, ανάμεσα σε ερειπιώνες αλλά και ανασκαμμένα συγκροτήματα αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων, κατάλοιπα των εργασιών της Γαλλικής και της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας, αλλά και το μοναδικό γεωλογικό – βιοποικίλο σύνολο του Λαυρεωτικού οικότοπου. Εκπαιδευτικές δράσεις και θεατρικά δρώμενα (από θεατρικές ομάδες της Λαυρεωτικής) θα παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό : 210 3213122, εσωτερικό 122 και 22920 22817 (Α. Καπετάνιος).

Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση σε δύο βυζαντινούς ναούς του Δήμου Σαρωνικού. Πρόκειται για τους Ταξιάρχες Καλυβίων και τον Άγιο Γεώργιο Κουβαρά, διαχρονικά μνημεία της Μεσογαίας, με αξιόλογο γλυπτό και ζωγραφικό διάκοσμο και αρχιτεκτονικές φάσεις από τους παλαιοχριστιανικούς έως και τους όψιμους μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα δύο μνημεία συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα στη Μεσογαία των πρώιμων χριστιανικών χρόνων και την καλλιτεχνική άνθιση της περιοχής κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο αλλά και αργότερα, τον 18ο αιώνα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3213122, 210 3216700 (Ν. Βασιλικού, Δ. Πέτρου)

Σχετικές ειδήσεις