ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η όπερα «Μήδεια» του Κερουμπίνι στο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

Η όπερα «Μήδεια» του Κερουμπίνι στο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου

Στη δεύτερη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας του, μπαίνει το «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου» το οποίο υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Τιμπόρη θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 25 Ιουλίου, στο ιστορικό θέατρο Απόλλων "La Piccola Scala" στην Ερμούπολη της Σύρου.

Το Φεστιβάλ Αιγαίου ιδρύθηκε το 2000 από τον μαέστρο, και ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 50 νέους ταλαντούχους τραγουδιστές της όπερας από την Ευρώπη και την Αμερική να δουλέψουν στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, συνδυάζοντας την εκμάθηση με επαγγελματικές εμφανίσεις σε νησιά του Αιγαίου. Το 2005, το Φεστιβάλ απόκτησε μόνιμη στέγη το θέατρο Απόλλων.

Το 11ο Φεστιβάλ Αιγαίου με τίτλο «Εξαίρετη μουσική σε ένα εξαίρετο κομμάτι του Αιγαίου» θα ξεκινήσει με την όπερα του Luigi Cherubini «Μήδεια», την οποία θα υποδυθεί η Καναδο-Φινλανδή Eilana Lappalainen, και τον ρόλο του Ιάσωνα ο Paolo Lardizzone.

Με το φεστιβάλ συμπράττει η ορχήστρα Pan-European Philharmonic της Βαρσοβίας, που έχει πάρει μέρος στο Φεστιβάλ ήδη τρεις φορές. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Prokofiev, σε μουσική διεύθυνση του Dirk Boiy και με απαγγελία από τον κάτοικο της Σύρου Γεώργιο Μιχαλάκη, το ΤΡΙΟ 92 στο Τριπλό Κονσέρτο του Μπετόβεν και η όπερα Suor Angelica του Puccini.

Ο εμπνευστής και γενικός διευθυντής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου» Παναγιώτης Τιμπόρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι η επιλογή της Σύρου ως έδρα του φεστιβάλ έγινε κυρίως λόγω του ιστορικού θεάτρου Απόλλων και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν καλλιτεχνικά ή γεωγραφικά όρια στο τι μπορεί και τι θα κάνει αυτό το Φεστιβάλ. Η Σύρος γενικά, και η Ερμούπολη πιο ειδικά, είναι τυχερή που διαθέτει το θέατρο Απόλλων το οποίο φιλοξενεί ένα διεθνές Φεστιβάλ, που έχει τραβήξει την προσοχή σημαντικών καλλιτεχνών από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του χορού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου» έχουν απονεμηθεί δύο εθνικά βραβεία: Το βραβείο των Κριτικών για το Καλύτερο Φεστιβάλ στην Ελλάδα το 2011 και το Βραβείο Bachauer ως το Φεστιβάλ της Χρονιάς το 2014.

Σχετικές ειδήσεις