ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ιππόλυτος από τον ΘΟΚ «ξαναζωντάνεψε» το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Ο Ιππόλυτος από τον ΘΟΚ «ξαναζωντάνεψε» το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Περίπου 3.800 θεατές, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και ξένοι, παρακολούθησαν χθες βράδυ την πρώτη μετά το 1974, παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ΘΟΚ με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER) και τελούσε υπό την αιγίδα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

Πριν από την έναρξη της παράστασης ο πρόεδρος του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, καλωσόρισε στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά τους θεατές: «Κυρίες και κύριοι, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σας καλωσορίζει στη Σαλαμίνα». Το κοινό απάντησε με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα. Όταν δε, για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 1973, ακούστηκαν στη Σαλαμίνα τα πρώτα λόγια του τραγικού Ευριπίδη στον Ιππόλυτο, ο ελληνικός τραγικός λόγος ήταν ως να έκανε ένα ρήγμα στη στρατιωτική κατοχή της Σαλαμίνας και της Αμμοχώστου. Ο Σερντάρ Ατάϊ της Οργάνωσης «Εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου» δήλωσε: «Συναντηθήκαμε στην κοιτίδα του πολιτισμού της πατρίδας μας».

Το 428 π.Χ. ο Ευριπίδης με το έργο του κέρδισε το πρώτο βραβείο στους δραματικούς αγώνες, χθες το βράδυ οδήγησε το άρμα του Ιππόλυτου μέσα στην αρχαία Σαλαμίνα.