ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η επίκαιρη ιστορία της Άννας Φρανκ στον κινηματογράφο

Η επίκαιρη ιστορία της Άννας Φρανκ στον κινηματογράφο

Η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χανς Σταϊνμπίχλερ έγινε σε ειδική προβολή για το νεαρό κοινό στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Από σήμερα «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» προβάλλεται σε όλη τη Γερμανία.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έχει γυριστεί πολλές φορές ταινία για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σήμερα έχει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες και η πρώτη γερμανική παραγωγή.

Η ταινία αφηγείται τα γνωστά γεγονότα με συμβατικό τρόπο, χωρίς μεγάλες καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, με προσεγμένη τεχνική, καλές ερμηνείες, μια περιορισμένη δόση δράματος και παραμένει πάντα εύκολα κατανοητή. Ιδανική δηλαδή για προβολές στο πλαίσιο μαθήματος στα σχολεία.

Με το έργο του ο Χ. Σταϊννμπίχλερ αποδίδει με χρονολογική σειρά την ιστορία της οικογένειας που εγκατέλειψε το 1934 την Φρανκφούρτη για να εγκατασταθεί στο Άμστερνταμ. Λίγο αφότου οι Ναζί κατέλαβαν την Ολλανδία η οικογένεια κρύφτηκε στη σοφίτα ενός σπιτιού στην οδό Πρίνζενγκραχτ. Για δύο χρόνια η οικογένεια ζούσε σε αυτά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα μαζί με άλλους τέσσερις Εβραίους.

Το πασίγνωστο ημερολόγιο ήταν ένα δώρο γενεθλίων, όταν η Άννα έκλεισε τα 13 της χρόνια. Έκτοτε άρχισε να σημειώνει ό,τι της περνούσε από το μυαλό.

Η 15χρονη Λέα βαν Άκεν ερμηνεύει με εξαιρετικό τρόπο τον ρόλο της Άννας Φρανκ

Την Άννα Φρανκ υποδύεται η 15χρονη Λέα βαν Άκεν, η οποία απέσπασε πολύ θετικές κριτικές για την ερμηνεία της. Στη ταινία ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης κλήθηκαν να μεταφέρουν τον γραπτό λόγο του ημερολογίου σε προφορικό.

Αυτή η ιδιαιτερότητα της ταινίας φαίνεται ήδη από την αρχή του φιλμ, όταν η Λέα βαν Άκεν μιλά απευθείας στην κάμερα ως Άννα Φρανκ και απευθύνεται με αμεσότητα στο κοινό.

Μπορεί το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» να αναφέρεται αυστηρά μόνο σε ιστορικά γεγονότα, ωστόσο δίνει ένα περιθώριο στον θεατή και για κάποιες άλλες σκέψεις. «Επιθυμία μου ήταν να μεταφέρω σχεδόν ανεπαίσθητα την Άννα Φρανκ στη σημερινή εποχή», λέει ο σκηνοθέτης και είναι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε και πάλι πολύ κοντά σε αυτό που συνέβη τότε.

ΠΗΓΗ DW