ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο... Ζορμπάς στο 45o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ!

Ο... Ζορμπάς στο 45o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ!

Το φεστιβάλ, το οποίο δηλώνει «μη ανταγωνιστικό» από την ίδρυσή του το 1973, προτείνει στους σινεφίλ περίπου 200 ταινίες απ 'όλο τον κόσμο, με πέντε προβολές την ημέρα σε περισσότερες από δέκα οθόνες και παρουσία πολλών κινηματογραφιστών.

To 45o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, ξεκίνησε και θα διαρκέσει δέκα ημέρες με έναν ευφυή συνδυασμό αφιερωμάτων, αναδρομών, θεματικής εστίασης και αβάν-πρεμιέρ που προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 85.000 θεατές.

Φέτος, το φεστιβάλ προτείνει διάφορες αναδρομές: ταινίες του ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι (1932-1986), πέντε ταινίες του σκηνοθέτη του «Ζορμπά» Μιχάλη Κακογιάννη (1922-2011) και περίπου τριάντα ταινίες του Βρετανού 'Αλφρεντ Χίτσκοκ.

ζορμπας 2

Τιμητικά αφιερώματα στον Γάλλο σκηνοθέτη Λοράν Καντέ, του οποίου η τελευταία ταινία «L' atelier» θα προβληθεί σε αβάν πρεμιέρ, στον Κολομβιανό Ρουμπέν Μεντόσα, στο Γερμανό Φόλκερ Σλέντορφ, στον Ιάπωνα Κατσούγια Τομίτα και στο Ρουμάνο Αντρέι Ουζίτσα, με την προβολή όλης σχεδόν της φιλμογραφίας τους. Οι πέντε σκηνοθέτες θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

Παράλληλα, προτείνεται μια «κατάδυση» στο νέο ισραηλινό κινηματογράφο, ανάμεσα στις 16 ταινίες που θα προβληθούν, μια «ισχυρή παρουσία ταινιών γυναικών», «έργα τολμηρά που εξετάζουν ορισμένες πατριαρχικές και πολεμικές αξίες της ισραηλινής κοινωνίας», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι γυναίκες τιμώνται και στο σκέλος «παιδικές ταινίες» μέσα από την «Πίπη Φακιδομύτη» της Σουηδής Άστριντ Λίντγκρεν (1907-2002) και τα πλασματάκια «Μούμινς» της Φινλανδής Τόβε Γιάνσον (1914-2001).

Δύο γυναίκες που «εμπνέονται άμεσα από την προσωπική τους μάχη ενάντια στα στερεότυπα που υφίστανται οι γυναίκες στην εποχή τους και στη χώρα τους και καταφέρνουν να δώσουν μια εντελώς νέα ταυτότητα στη λογοτεχνία και στις ταινίες που προορίζονται για τα παιδιά», αναφέρει ο κατάλογος του φεστιβάλ.