ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τον «Κυνόδοντα» έρχονται οι «Άλπεις»

Μετά τον «Κυνόδοντα» έρχονται οι «Άλπεις»

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 27 Οκτωβρίου, στις Eλληνικές αίθουσες κάνει πρεμιέρα η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου, «Άλπεις» (Alps).


Με αφορμή της πρεμιέρας της ταινίας, η οποία βραβεύτηκε στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με το Βραβείο Σεναρίου, ο γνωστός σεναριογράφος-σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, μίλησε για την κρίση και κατά πόσο αυτή έχει επηρεάσει τον κινηματογράφο στην Ελλάδα.
«Η επιτυχία του “Κυνόδοντα” σήμαινε πολλά πράγματα για μένα, αλλά λίγα, για το πόσο εύκολα θα έκανα τη νέα μου ταινία. Δεν ήταν καθόλου σίγουρο πως οι “Άλπεις” θα γυρίζονταν στην Ελλάδα. Εξέτασα την περίπτωση να γυρίσω την ταινία στο εξωτερικό, αλλά από συναισθηματισμό και πείσμα αποφάσισα να την κάνουμε στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι είμαι διατεθειμένος να ξανακάνω μια ταινία με αυτόν τον τρόπο. Αλλά και η κρίση να μην υπήρχε, αν έχω την ευκαιρία να κάνω μια ταινία εκτός Ελλάδας, θα ήθελα να το δοκιμάσω. Τώρα απλώς η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική. Το να μη μπορείς να βρεις ούτε τα βασικά πράγματα για να κάνεις μια ταινία, απλά στο κάνει πιο επιτακτικό να κάνεις κάτι κάπου αλλού. Ειδικά όταν στο εξωτερικό υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτό που κάνουμε. Άλλωστε εύχομαι να μπορέσω να ξανακάνω μια ταινία στην Ελλάδα».

alps

Η ιστορία της ταινίας:
Μια νοσοκόμα, ένας τραυματιοφορέας, μια αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής και ο προπονητής της έχουν δημιουργήσει μια ομάδα. Αντικαθιστούν νεκρούς ανθρώπους. Προσλαμβάνονται από τους φίλους και τους συγγενείς των νεκρών. Η ομάδα ονομάζεται Άλπεις και ο αρχηγός της, ο τραυματιοφορέας, ονομάζεται Mont Blanc. Τα μέλη της ομάδας είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν σύφωνα με κάποιους κανόνες που έχει ορίσει ο αρχηγός. Η νοσοκόμα δεν υπακούει αυτούς τους κανόνες.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Άρης Σερβετάλης, Τζόνι Βεκρής και στον ρόλο της αθλήτριας η Ariane Labed (Αριάν Λαμπέντ)
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος