ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kρίση και στην αγορά του βιβλίου

Kρίση και  στην αγορά του βιβλίου

Ιδιαίτερα ανησυχητική συνιστά η πτώση των πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου καθώς υπολογίζεται στο 30% με 40%, ενώ οι προοπτικές για ανάκαμψη είναι σχεδόν ανύπαρκτες.


Παροδική βελτίωση της κατάστασης αναμένεται ενόψει της γιορτινής περιόδου, με τα ράφια των βιβλιοπωλείων να γεμίζουν καινούργιες εκδόσεις (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, οικονομικές και ιστορικές μελέτες, αλλά και άλμπουμ, παιδικά και μαρτυρίες) και τους εκδότες να προσδοκούν κάποια καλύτερα αποτελέσματα για τις πρόσφατες επενδύσεις τους.

Ανάστατη ωστόσο παραμένει η εκδοτική αγορά σχετικά με τη δυνατότητα πληρωμών ορισμένων βιβλιοπωλείων-αλυσίδων, τα οποία είναι και αυτά θύματα της οικονομικής κρίσης.

Τα βιβλιοπωλεία πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν εξολοκλήρου στις υποχρεώσεις τους προς τους εκδότες, καθυστερώντας την καταβολή των δικών τους οφειλών προς τρίτους και έτσι το κύκλωμα του βιβλίου υφίσταται όλο και πιο μεγάλο πλήγμα.

Παρά την αρχική πεποίθηση πως η κρίση δεν θα έπληττε ενδεχομένως το βιβλίο όσο άλλους κλάδους, εξαιτίας του ενημερωτικού και παιδαγωγικού του χαρακτήρα ως εμπορικού προϊόντος, ήδη από το 2009 η αγορά είχε αρχίσει να σημειώνει καθοδική πορεία.