ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το φαινόμενο Τσάρλι Τσάπλιν (pics&vids)

Το φαινόμενο Τσάρλι Τσάπλιν (pics&vids)
Associated Press

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, ο Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης του βωβού κινηματογράφου, συνεχίζει να σκορπά άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

 

Ο σερ Τσαρλς Σπένσερ «Τσάρλι» Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin), γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889.

Γνωστός στην Ελλάδα και με το προσωνύμιο «Σαρλό», ήταν Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συνθέτης, του οποίου η φήμη ανήλθε κατά τη διάρκεια της εποχής του βουβού κινηματογράφου.

Δείτε στιγμές της ζωής του Τσάρλι Τσάπλιν στη gallery που ακολουθεί:

Μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλιγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Από το 1912 ώς το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό. Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι «Μοντέρνοι Καιροί», «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ», «Τα φώτα της πόλης», «Ο κύριος Βερντού» και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της Έβδομης Τέχνης.

«Ο Μεγάλος Δικτάτωρ»:

«Μοντέρνοι Καιροί»:

Το 1952, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και της Μαύρης Λίστας, έπεσε σε δυσμένεια λόγω των αριστερών πολιτικών φρονημάτων του. Ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, έμαθε την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να άρει τη βίζα του και επομένως το δικαίωμα επιστροφής. Μετά από αυτό το γεγονός παρέμεινε οριστικά στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Βεβέ της Ελβετίας, όπου πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 1977.

Στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972, προκειμένου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη, κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων (12 λεπτά!).

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Πηγή: Wikipedia

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Τι απειλεί τώρα την Παναγία των Παρισίων εκτός από τη φωτιά (pics)

Δήλωση - «βόμβα» του Τσίπρα κατά του Καραμανλή

Σχετικές ειδήσεις