SOCIAL MEDIA

Η νεαρή φοιτήτρια Ιατρικής που έχει δημιουργήσει μια διαφορετική «κοινότητα» στο Tik Tok

Cathleen Tik Tok

Ποια είναι η 22χρονη «Cathleen» που έχει «μαγέψει», με εντελώς διαφορετικό τρόπο, τους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο «κόσμος» των social media είναι γεμάτος αστεία και παράξενα βίντεο, φωτογραφίες, ειδήσεις, fake news και πάρα πολλά ακόμα. Ο καθένας έχει φυσικά το δικαίωμα για το τι θα παρακολουθήσει, έχετε σκεφτεί όμως ποτέ αν κάνετε σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Σίγουρα ελάχιστοι το έχουμε σκεφτεί...

Μέσα σε αυτό το... χάος που επικρατεί σε αυτά, υπάρχουν και μερικά «διαμάντια» που ξεχωρίζουν για το ήθος, τις γνώσεις τους και την όρεξή τους για να ενημερώσουν και να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της «Cathleen».

Όχι, δεν είναι αυτό το πραγματικό όνομα της 22χρονης Αθηναίας, όμως έτσι τη γνωρίζουν περισσότεροι από 60.000 followers στο Tik Tok. Η νεαρή σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παράλληλα μέσα από τα βίντεο που δημιουργεί, μοιράζει τις γνώσεις της και προσφέρει βοήθεια, όπως μπορεί, στους ακόλουθούς της.

Η 22χρονη σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με «όπλα» της τις γνώσεις της και τη γλυκύτητα της, η «Cathleen» ενημερώνει τον «μαγικό κόσμο» του Tik Tok για θέματα που έχουν να κάνουν με το μελλοντικό της επάγγελμα. Δεν την νοιάζει να γνωρίζει κάποιος το ονοματεπώνυμό της. Ο στόχος της δεν είναι αυτός και μάλιστα γι΄αυτό το λόγο δεν θα αναφερθεί πουθενά σε αυτό το άρθρο. «Μη βοηθάς να αφήσουν κάτω το φορτίο, αλλά βοήθα να το κουβαλήσουν», της έλεγε η γιαγιά της και η 22χρονη φοιτήτρια έχει σκοπό να κάνει πράξη τα λόγια της με όποιον τρόπο μπορεί.

Η νεαρή καλλονή μιλά στο Newsbomb.gr για την απόφασή της να ασχοληθεί με αυτή τη θεματολογία στα βίντεό της, τον σκοπό της και τη δημιουργία μας διαφορετικής «κοινότητας» που την ακολουθεί με σκοπό την ενημέρωση και έναν άλλο τρόπο ψυχαγωγίας.

Πότε ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το Tik Tok ; Τι σε έκανε να ξεκινήσεις με αυτή τη θεματολογία;

«Το φθινόπωρο του 2020 έκανα ένα βίντεο με πληροφορίες για την ιατρική σχολή, το οποίο είχε αρκετή απήχηση, oπότε βλέποντας το ενδιαφέρον του κόσμου συνέχισα τα βίντεο. Αρχικά, έδινα συμβουλές για διάβασμα μαθημάτων, για τις πανελλήνιες, για διαχείριση χρόνου στα διαγωνίσματα και για τη σχολή μου. Έπειτα, η θεματολογία μου διευρύνθηκε και σε κωμικά βίντεο, βίντεο με χορούς, βίντεο με εξειδικευμένο ιατρικό περιεχόμενο και βίντεο που θίγουν μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Μου αρέσει τα βίντεο μου να έχουν ποικιλία και να μην ασχολούνται μόνο με ένα θέμα. Άλλωστε, η προσωπικότητα ενός ανθρώπου είναι πολυδιάστατη. Ο άνθρωπος χρειάζεται και την ενημέρωση και τον προβληματισμό, αλλά συνάμα και την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.»

Βοηθάς τους ακόλουθούς σου, δίνοντας απαντήσεις σε διαφορά θέματα. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

«Ακόμα κι έναν άνθρωπο να μπορέσω να βοηθήσω με τα βίντεο μου, με χαροποιεί πάρα πολύ. Θυμάμαι πάντα τη γιαγιά μου που μου έλεγε: "Μη βοηθάς να αφήσουν κάτω το φορτίο, αλλά βοήθα να το κουβαλήσουν." Η γιαγιά μου αγαπούσε και βοηθούσε όλον τον κόσμο. Την έχω πρότυπο στη ζωή μου και κρατώ τις συμβουλές της σαν φυλαχτό.»

Έχεις χιλιάδες followers. Νιώθεις πως έχεις μεγάλη ευθύνη στο να τους δώσεις μια σωστή απάντηση;

«Θεωρώ πως όταν λες κάτι δημόσια, οφείλουν τα λεγόμενα σου να διέπονται από σοβαρότητα, μεστότητα, ωριμότητα και ορθότητα, όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο, γιατί ούτως ή άλλως η προσωπική γνώμη του καθενός ενέχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας και της ατέλειας. Την εφαρμογή αυτήν τη χρησιμοποιούν πολλά μικρά παιδιά τα οποία ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει πλήρως τη συνείδησή τους, είναι tabula rasa. Εάν υπάρχει, λοιπόν, έστω και μία πιθανότητα να επηρεάσω ένα παιδί, τουλάχιστον ας γίνει προς το καλύτερο.»

Ψάχνεις πληροφορίες πριν απαντήσεις στους followers σου;

«Συνήθως στις σοβαρές ερωτήσεις κοινωνικού περιεχομένου, έχω αναζητήσει το θέμα πολύπλευρα εκ προοιμίου, από δική μου προσωπική περιέργεια. Επομένως, η ερώτηση αποτελεί την αφορμή για να πω όσα πιστεύω. Επίσης, όταν λέω πως έχω αναζητήσει το θέμα πολύπλευρα, εννοώ ότι έχω διαβάσει πολλές διαφορετικές απόψεις -σε κάποια θέματα μπορεί να έχω διαβάσει και βιβλία- και ότι έχω συζητήσει και με τους γονείς μου και τις φίλες μου που ασχολούνται ενεργά με το κοινωνικό γίγνεσθαι και αναλύουμε συνεχώς σοβαρά θέματα.

Έτσι, μέσα από το διάλογο και τη διαφωνία, προσπαθώ να διαμορφώνω μια σφαιρική άποψη, όσο αυτό είναι δυνατό. Σε ερωτήσεις για διάβασμα ή για τη σχολή μου, μιλάω μέσα από την προσωπική μου εμπειρία. Τέλος, σε ερωτήσεις ιατρικού περιεχομένου, οι γνώσεις μου προέρχονται από όσα διδάσκομαι και διαβάζω στη σχολή και είναι επικαιροποιημένες.»

Είσαι αναμφισβήτητα μια όμορφη κοπέλα. Πιστεύεις έπαιξε ρόλο αυτό στο να έχεις τόσος ακόλουθους;

«Θεωρώ πως το κοινό είναι εξαιρετικά έξυπνο. Επομένως, εάν το περιεχόμενο των βίντεο μου δεν είχε κανένα ενδιαφέρον και κάτι να προσφέρει, δεν θα με ακολουθούσαν. Η εσωτερική ομορφιά του ανθρώπου είναι εκείνη που έχει ουσιαστικά νόημα. Η καλοσύνη, η ευγένεια, το πως θα φερθείς, το πως θα μιλήσεις και τι θα πεις είναι αυτά που μετράνε.»

Τι σχόλια λαμβάνεις; Έχεις δεχθεί χυδαία μηνύματα για τις απαντήσεις σου ή την εμφάνιση σου;

«Γενικότερα, λαμβάνω πολύ θετικά σχόλια και το εκτιμώ απίστευτα. Σε έναν κόσμο, όμως, που προσπαθεί να ανατέλλει το φως, υπάρχει πάντα και το σκοτάδι. Κατά καιρούς, έχω δεχτεί και χυδαία σχόλια. Δεν δίνω καμία σημασία σε αυτά, απλά τα προσπερνάω. Τα χυδαία σχόλια προέρχονται από δυστυχισμένες ψυχές που είναι βυθισμένες στο δικό τους Άδη. Οι άνθρωποι αυτοί κακοχαρακτηρίζουν τους άλλους για να δώσουν στον εαυτό τους την επιβεβαίωση ότι αυτοί είναι οι σωστοί και οι ηθικοί και έτσι, να αυξήσουν τη δική τους αυτοαξία. Μόνο συμπόνια και στεναχώρια μπορώ να νιώσω για αυτούς.»

Πόσο χρόνο σου παίρνει να απαντάς;

«Στο τικ τοκ, τα βίντεο επιτρέπεται να διαρκούν μέχρι 60 δευτερόλεπτα. Επομένως, όταν συζητάω για ένα σοβαρό θέμα, με δυσκολεύει πάρα πολύ να χωρέσω το κύριο νόημα μέσα σε αυτό το στενό χρονικό πλαίσιο. Πρέπει να μιλάω στο βίντεο πολύ γρήγορα και να μην κομπιάζω καθόλου ούτε να κάνω σαρδάμ. Οπότε τα βίντεο αυτά θα χρειαστούν παραπάνω ώρα για να εκπονηθούν.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο χρονικός περιορισμός των βίντεο δίνει το πλεονέκτημα σε άτομα, που δεν έχουμε ως κύρια ασχολία μας τα social media, να ασχοληθούμε με το τικ τοκ. Προσωπικά η κύρια ασχολία μου είναι οι σπουδές μου και δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ με το τικ τοκ, εάν έπρεπε να τις παραμελήσω.»

Τι κάνεις τον ελεύθερο σου χρόνο;

«Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω βιβλία. Αυτή την περίοδο διαβάζω τη "Δύναμη του Τώρα" του Eckhart Tolle, ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης. Η δυσκολότερη και πιο επίπονη συνάντηση ενός ανθρώπου είναι, όχι με τον χειρότερο εχθρό του, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Το κακό ουσιαστικά για τον καθέναν βρίσκεται μέσα του. Τώρα, λοιπόν, με την καραντίνα ένιωσα την ανάγκη να ξανασυστηθώ με τον εαυτό μου, να ανακαλύψω μέσα μου το προσωπικό μου χάος και να αντιμετωπίσω τους "δαίμονές" μου. Η καραντίνα η σωματική έδωσε την ευκαιρία να προσεγγίσουμε την ελευθερία την πνευματική, να κοιτάξουμε μέσα μας. Παράλληλα, γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα με στόχο τη σωματική υγεία και ευεξία.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή