ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber: «Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε!»

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber: «Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε!»
Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber
Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για νέα απάτη μέσω τηλεφώνου και Viber

Το tweet της ΕΛ.ΑΣ. για την ηλεκτρονική απάτη μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Viber.

Με ένα tweet η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί για μία νέα απάτη μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας και Viber. Στο μήνυμα ενός συμπολίτη μας που δημοσιεύει η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».

Ολόκληρο το μήνυμα που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ.

«Την Κυριακή 12/9/21 πέσαμε θύματα διαδικτυακής απάτης από την οποία μας αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Η αστυνομία και η τράπεζα έδρασαν αμέσως και οι απατεώνες δεν κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τα χρήματα. Ξεκινώντας, μας κάλεσε ένας άγνωστος αριθμός ζητώνας να αγοράσει κάτι που πουλούσαμε σε αγγελία. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή, ο απατεώνας ζήτησε να μας κάνει άμεση κατάθεση τα χρήματα γιατί δήθεν φοβόταν μην πουλήσουμε το προϊόν σε κάποιον άλλον.

Του δώσαμε το IBAN αλλά μας απάντησε ότι θέλει τον αριθμό μιας χρεωστικής κάρτας για να κάνει πιο γρήγορα την κατάθεση. Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι με το νούμερο μιας κάρτας δεν μπορεί κάποιος να σε κλέψει και αποφασίσαμε να του το δώσουμε.

Έπειτε ήρθε στο κινητό μου ένα μήνυμα που έλεγε: Your viber code is 123456. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε πως είχε κάνει την κατάθεση και χρειαζόταν τον εξαψήφιο για μία απλή επιβεβαίωση της τράπεζας. Αφού το μήνυμα δεν αναφερόταν σε τράπεζες και συναλλαγές δεν μας φάνηκε ύποπτο να το δώσουμε. Απο κει και πέρα χωρίς να το γνωρίζουμε ο απατεώνας άρχισε να τραβάει χρήματα από τον λογαριασμό μας.

Θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».

Το tweet της ΕΛ.ΑΣ.

Το μήνυμα από συμπολίτη μας

Το μήνυμα που ανήρτησε η ΕΛ.ΑΣ. στον λογαριασμό της στο Twitter
Το μήνυμα που ανήρτησε η ΕΛ.ΑΣ. στον λογαριασμό της στο Twitter

Στη λεζάντα της ανάρτησης η ΕΛ.ΑΣ. μας παραπέμπει στη σελίδα Cyber Alert, η οποία μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι για να μην πέσουμε θύματα επιτήδειων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.255 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 39 νεκροί σε 24 ώρες, στους 352 οι διασωληνωμένοι

Καταγγελία μητέρας 19χρονης: Η κόρη μου υπέστη σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι