ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp: Φόβοι για το μεγαλύτερο χακάρισμα της ιστορίας

Έπεσε το Facebook
Οι δημοφιλείς πλατφόρμες της Facebook είναι εκτός λειτουργίας από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10).
AP Photo/Paul Sakuma

«Έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp: Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν μπορούν να μπουν στο κτήριο για να διορθώσουν το πρόβλημα ενώ εκφράζονται φόβοι για ένα από τα μεγαλύτερα χακαρίσματα της ιστορίας με εκατομμύρια δεδομένα χρηστών να είναι σε κίνδυνο.

Facebook, Instagram και WhatsApp έχουν «πέσει» από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10) με τον συναγερμό πλέον να έχει σημάνει για τα καλά και όχι μόνο στον κόσμο του διαδικτύου. Ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι για το μεγαλύτερο χακάρισμα στην ιστορία του ίντερνετ, με την ιστοσελίδα privacyaffairs.com, να αναφέρει ότι σε δημοφιλές φόρουμ που σχετίζεται με την ηλεκτρονική «πειρατεία» έχουν τεθεί προς πώληση ιδιωτικές και προσωπικές πληροφορίες πάνω 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Σύμφωνα με αυτό το ρεπορτάζ, ένας χάκερ είχε «ανεβάσει» από τα τέλη Σεπτεμβρίου ότι έχει διαθέσιμα προς πώληση τα δεδομένα που είναι ονόματα, emails, αριθμοί τηλεφώνου, τοποθεσία και φύλο των χρηστών. Μάλιστα, υποψήφιος αγοραστής φέρεται να πρόσφερε 5.000 δολάρια για τα δεδομένα ενός εκατομμυρίου χρηστών. Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως τα δεδομένα του Facebook που είναι προς πώληση θα μπορούσαν να πουληθούν για ένα ποσό που θα άγγιζε τα 7,5 εκατ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, τα ακόμα πιο ανησυχητικά νέα έρχονται από τις ΗΠΑ όπου φέρεται να επιβεβαιώνεται ότι το Facebook και το Instagram έχουν αποσυρθεί από το Σύστημα Ονοματοδοσίας Δικτύου (DNS), και μαζί με το WhatsApp τα Domain Names έχουν καταχωρηθεί προς πώληση!

Όσο, λοιπόν, επικρατεί η εν λόγω αναστάτωση και ο παγκόσμιος συναγερμός για το μέλλον της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας social media αλλά και των υπολοίπων που ανήκουν στη Facebook, ακόμα μια είδηση που προκαλεί προβληματισμό έρχεται από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος των New York Times που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας, μετέδωσε πως επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook και εκείνος ανέφερε ότι έχουν μπλοκάρει οι κάρτες εισόδου στο κτήριο και κανείς από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να φτάσει ως το γραφείο του για να δουλέψει πάνω στη λύση του προβλήματος.

Είναι προφανές πως μετά από όλα αυτά, που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και αρκετές θεωρίες συνομωσίας γύρω από το τι πραγματικά συμβαίνει και «έπεσαν» Facebook, Instagram και Twitter. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα γεγονότα που συμπίπτουν με αυτό που συμβαίνει από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10), τα οποία προκαλούν ακόμα πιο σύνθετες σκέψεις.

Το Facebook «έπεσε» μια ημέρα μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το Instagram και τους εφήβους

Από το απόγευμα της Δευτέρας (04.10), οι προσπάθειες των χρηστών να συνδεθούν σε Facebook, Instagram και WhatsApp στέφονται από την απόλυτη αποτυχία. Οι δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν «πέσει», με τους χρήστες να είναι… σε πανικό και το Twitter να έχει την τιμητική του καθώς άπαντες έχουν στραφεί εκεί για την αλληλεπίδραση αλλά και την πληροφόρηση.

Πολλοί είναι αυτοί που έκαναν τη σύνδεση του εν λόγω γεγονότος με τις αποκαλύψεις που έγιναν μια ημέρα νωρίτερα από την πρώην υπάλληλο της Facebook, Φράνσις Χόγκεν. Η 37χρονη εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης της εταιρίας και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS προχώρησε στην αποκάλυψη, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρεία γνώριζε πως είναι πιθανό το Instagram να προκαλέσει βλάβες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Η Χόγκεν για 15 χρόνια έχει εργαστεί σε εταιρείες όπως η Google και το Pinterest, ενώ η Facebook την προσέγγισε το 2019. Συμφώνησε να δεχθεί τη θέση μόνο αν ήταν να εργαστεί ενάντια στην παραπληροφόρηση, επειδή είχε χάσει έναν φίλο της από διαδικτυακές θεωρίες συνομωσίας όπως αποκάλυψε η ίδια. «Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook ήταν χειρότερα από οτιδήποτε είχα δει πριν», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, η Χόγκεν ανέφερε πως φέτος αποχώρησε από τη Facebook καθώς είχε εξοργιστεί με τις πρακτικές της εταιρείας. Ωστόσο, όπως είπε, πριν φύγει αντέγραψε μια σειρά από σημαντικές εσωτερικές σημειώσεις και έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη Wall Street Journal, η οποία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δημοσίευσε τμηματικά το υλικό.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, υπήρξαν πολιτικοί και διασημότητες που αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά από τη Facebook. Σε άλλη αναφορά γίνεται λόγος για πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, έτσι ώστε να λυθεί το σκάνδαλο με τα δεδομένα της Cambridge Analytica και σχεδιάστηκε για να προστατευτεί ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, από την όποια προσωπική ευθύνη.

Μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, προέκυψε και από τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν για το Instagram. Εσωτερική έρευνα της Facebook αποκάλυψε πως είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία των εφήβων. Η εταιρεία φέρεται να έχει αποκρύψει ευρήματα που αναφέρουν ότι το Instagram «είναι ένα τοξικό μέρος για πολλούς νέους». Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, σε αυτή την έρευνα το 32% των εφήβων που ρωτήθηκαν, απάντησαν πως όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους το Instagram τους έκανε να νιώσουν χειρότερα.

Η Χόγκεν έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ την περασμένη εβδομάδα στέλεχος της Facebook κατέθεσε στους Γερουσιαστές ότι οι διαρροές δεν κατάφεραν να τονίσουν τον θετικό αντίκτυπο της πλατφόρμας στους νέους. Ο αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας, σε δηλώσεις του στο CNN, ανέφερε ότι είναι γελοία η κατηγορία προς το Facebook, ότι ευθύνεται για τις ταραχές στο Καπιτώλιο. «Νομίζω ότι δίνει ψευδή αίσθηση στους ανθρώπους να υποθέσουν ότι πρέπει να υπάρχει τεχνολογική ή τεχνική εξήγηση για τα ζητήματα της πολιτικής πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε μεταξύ άλλων ο Νικ Κλεγκ.

Σε κάθε περίπτωση, ένα 24ωρο πριν την πολυαναμενόμενη, για τις ΗΠΑ και τον κόσμο, κατάθεση της Χόγκεν στη Γερουσία, όλες οι πλατφόρμες ιδιοκτησίας της Facebook έχουν πέσει. Το πρώτο αποτέλεσμα του «κραχ» που έχει υποστεί εδώ και αρκετές ώρες η λειτουργία της εταιρίας, αφορούσε στην πτώση της μετοχής στη Wall Street. Παράλληλα, δισεκατομμύρια χρήστες αναζητούν το πότε θα είναι διαθέσιμα ξανά τα social media, με το Facebook απλά να ενημερώνει μέσω Twitter για τη λήψη των αναφορών προβλημάτων και να απολογείται για την όποια ταλαιπωρία...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp - Συναγερμός σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο

Αποκαλύψεις για τον 58χρονο που «μπούκαρε» στη Βουλή - Τι λένε στο Newsbomb.gr συγχωριανοί του

Συνελήφθη στην Ομόνοια τζιχαντιστής του ISIS - Είχε κάνει δύο αιτήσεις για άσυλο