ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «σωματίδιο του Θεού» αποκαλύφθηκε

Το «σωματίδιο του Θεού» αποκαλύφθηκε

Την ανακάλυψη ενός υποσωματιδίου, που έχει ιδιότητες συμβατές με αυτές που περιγράφει η θεωρία του μποζόνιου του Χιγκς, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Cern.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ένα από τα δύο πειράματα που πραγματοποιούνται στον τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων του Cern, το CMS, έχει δώσει τέτοια αποτελέσματα, τα οποία συνιστούν «ανακάλυψη».

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ένα «αποτύπωμα» που ανταποκρίνεται στο σωματίδιο του Θεού και αντιστοιχεί σε σωμάτιο βάρους 125,3 γκίγκαηλεκτρονιοβολτ (GeV), είναι δηλαδή 133 φορές πιο βαρύ από το πρωτόνιο στον πυρήνα του ατόμου.

Το ίχνος που εντόπισαν οι επιστήμονες είχε μία στις 3,5 εκατομμύρια πιθανότητες να εμφανιστεί, αν δεν υπήρχε το μποζόνιο του Χιγκς.

Οι ενδείξεις είναι πολύ ισχυρές για την ύπαρξη του μποζόνιου, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω πειραματικός έλεγχος των αποτελεσμάτων.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, το κοινό ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα. Η στιγμή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για τον Πίτερ Χιγκς, ο οποίος διατύπωσε τη θεωρία της ύπαρξης του σωματιδίου, που δίνει την ιδιότητα της μάζας στην ύλη, το 1964.

higgs-cern
peter-higgs

Πρόκειται για ανακάλυψη-ορόσημο που θα καθορίσει τη μελλοντική επιστημονική έρευνα, ανεξάρτητα αν τελικά το σωματίδιο που ανακοινώθηκε σήμερα ονομαστεί μποζόνιο του Χιγκς ή κάπως αλλιώς.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Δείτε live τις ανακοινώσεις του Cern για το «σωματιδίου του Θεού»