Νύχτα Πέμπτης με βροχή μετεωριτών

Νύχτα Πέμπτης με βροχή μετεωριτών

Ένα μοναδικό θέαμα θα έχουν την ευκαιρία να δουν στον ουρανό όσοι στρέψουν το βλέμμα τους σε αυτόν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

 

Πρόκειται για τη βροχή των μετεωριτών Geminid, που κάθε χρόνο σημειώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου, και είναι το πιο μυστηριώδες, ετήσιο, αστρικό γεγονός.

Δεκάδες αστέρια θα "σκίσουν" τον νυχτερινό ουρανό τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου και τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης του μήνα, κάνοντας το Geminids ένα από τα πιο δυνατά και αξιόπιστα ουράνια θεάματα.

Από τη στιγμή που οι Geminids χτυπούν την ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 32 χλμ ανά δευτερόλεπτο, πιο αργά από άλλες βροχές μετεωριτών, δημιουργούν όμορφα μακριά τόξα στον ουρανό που μπορεί να διαρκέσουν για ένα-δυο δευτερόλεπτα.

"Οι συνήθεις εκτιμήσεις είναι μεταξύ 80 και 120 μετεωριτών την ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν καλές συνθήκες ορατότητας", λέει στο National Geographic ο Ben Burress αστρονόμος στο Διαστημικό Κέντρο του Όκλαντ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Ιστορικά οι Geminids παραβλέπονταν από τους περισσότερους ερασιτέχνες αστρονόμους απλά επειδή το ετήσιο αστρονομικό γεγονός πέφτει χρονικά πολύ κοντά στις διακοπές των Χριστουγέννων και σε παγωμένες νύχτες, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω της έντασης του φαινομένου.

Για την ακρίβεια για πολλούς αστρονόμους οι μετεωρίτες του Δεκεμβρίου έχουν πλέον εκθρονίσει τις δημοφιλέστερες Περσίδες του Αυγούστου.

"Αυτή η βροχή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1862 και η έντασή του έχει ενισχυθεί τα τελευταία 100 χρόνια" δήλωσε ο Jim Todd, διευθυντής του πλανητάριου στο Μουσείο Επιστημών του Όρεγκον.