ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

IBM: Ετοιμάζει τσιπ που θα μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

IBM: Ετοιμάζει τσιπ που θα μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ένα νέο τσιπ κατασκέυασαν οι ερευνητές της IBM που έχει τη δυνατότητα να μιμείται τις επιδόσεις και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η έρευνα της IBM χρηματοδοτήθηκε από την DARPRA (Defence Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Η ονομασία του τσιπ είναι TrueNorth και στην ουσία προσπαθεί να μιμιθεί τον τρόπο που ο εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των NY Times, ένας τέτοιος επεξεργαστής θα είναι σε θέση να καταλάβει ότι μια γυναίκα σε ένα βίντεο σκύβει για να σηκώσει κάτι, ή να ελέγξει ένα ρομπότ το οποίο βγάζει ένα κέρμα από μια τσέπη. Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίζουν αυτές τις ενέργειες χωρίς συνειδητή σκέψη, ωστόσο τα ρομπότ και οι υπολογιστές σήμερα δυσκολεύονται να το κάνουν.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση στους υπολογιστές - neuromorphic/ cognitive computing- είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο επίπεδο, και τα τσιπ της ΙΒΜ – η οποία εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στο αντικείμενο- δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο εμπόριο, ωστόσο θεωρείται ευρέως ότι θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογίας υπολογιστών στο κοντινό μέλλον.

Σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, αναφέρεται: «εμπνευσμένοι από τη δομή του εγκεφάλου, αναπτύξαμε μία αποδοτική, επεκτάσιμη και ευέλικτη μη- von Neymann αρχιτεκτονική, που μοχλεύει τη σύγχρονη τεχνολογία πυριτίου. Για λόγους επίδειξης, κατασκευάσαμε ένα τσιπ 5,4 δισ. τρανζίστορ με 4.096 νευροσυναπτικούς πυρήνες, διασυνδεδεμένους μέσω ενός εσωτερικού δικτύου που ενσωματώνει ένα εκατ. προγραμματίσιμους νευρώνες και 256 εκατ. παραμετροποιήσιμες συνάψεις. Τα τσιπ μπορούν να παρατεθούν σε δύο διαστάσεις μέσω ενός εσωτερικού interface επικοινωνίας, επεκτείνοντας ομαλά την αρχιτεκτονική…η οποία προσφέρεται για χρήση σε πολλές εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούν σύνθετα νευρικά δίκτυα σε πραγματικό χρόνο, όπως για παράδειγμα εντοπισμός και καταχώρηση πολλαπλών αντικειμένων. Με video input 400x240 στα 30 frames per second, το τσιπ καταναλώνει 63 milliwatts».

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο για φορτηγά σχεδιάζει η Καλιφόρνια