ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Philae «αναπήδησε αλλά σταθεροποιήθηκε» στον κομήτη

Το Philae «αναπήδησε αλλά σταθεροποιήθηκε» στον κομήτη

Τέλος στην αγωνία σχετικά με την τύχη του ρομποτικού οχήματος Philae, μετά την ιστορική χθεσινή (12/11/2014) προσέγγισή του στον κομήτη Τσούρι, δίνουν οι επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το BBC παρά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα να αγκιστρωθεί στην επιφάνεια, πλέον έχει σταθεροποιηθεί επάνω στον κινούμενο κομήτη.

Μετά την προσεδάφισή του το ρομποτικό όχημα στέλνει εικόνες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στείλει, το Philae προσεδαφίστηκε τουλάχιστον τρεις φορές στον κομήτη καθώς τα «καμάκια» του δεν λειτούργησαν την πρώτη φορά, ενώ πλέον έχει σταθεροποιηθεί στην επιφάνεια του Τσούρι.

Όπως ανέφεραν στο BBC μηχανικοί του ΕSA, είναι πιθανό το ρομποτικό όχημα να αναπήδησε πολλές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια του κομήτη, μετά την πρώτη προσεδάφιση.

Μετά την ευφορία των πρώτων στιγμών, οι υπεύθυνοι της αποστολής Rosetta ελπίζουν να έχουν σήμερα μία ακριβέστερη εικόνα της κατάστασης του μικρού Φίλαι, την επομένη της ιστορικής προσεδάφισής του στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι.

Συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματισθεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδος σήμερα (12/11/2014) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC), οπότε και θα παρουσιασθεί το τεχνικό δελτίο του μικρού ρομπότ.

Σχετικές ειδήσεις