Δεν θα φτάσει τελικά στον Άρη το Phobos-Grunt

Δεν θα φτάσει τελικά στον Άρη το Phobos-Grunt

Μικρές είναι οι πιθανότητες να διασωθεί το ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt, το οποίο αντί να πάρει κατεύθυνση προς τον πλανήτη Άρη, παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

 

«Αυτή τη νύχτα έγιναν πολλές απόπειρες για να τη λήψη τηλεμετρικών στοιχείων του σκάφους. Όλες απέτυχαν. Οι πιθανότητες να διασωθεί το σκάφος είναι πολύ, πολύ μικρές», δήλωσε η ρωσική διαστημική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt εκτοξεύθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με πύραυλο Zenit από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Ομως ετέθη σε τροχιά γύρω από τη Γη, αντί να προωθηθεί με τη βοήθεια των πρόσθετων κινητήρων του προς τον Φόβο, τον δορυφόρο του Αρη.

Αποστολή του ρωσικού διαστημικού σκάφους ήταν να φθάσει στην περιοχή του Άρη έπειτα από ταξίδι ένδεκα μηνών και να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος του Φόβου, του δορυφόρου του Άρη, για να μεταφερθούν στη Γη το 2014.

Στόχος της αποστολής ήταν να διευκρινισθεί εάν ο Φόβος είναι ένας αστεροειδής που έχει παγιδευτεί στην τροχιά του Άρη ή εάν αυτό το μικρό ουράνιο σώμα , διαμέτρου 18 χιλιομέτρων, έχει αποσπασθεί από το σώμα του κόκκινου πλανήτη.

Σύμφωνα με την Roskosmos, τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος, ο προσδιορισμός της προέλευσης του Φόβου, του μεγαλύτερου από τους δύο δορυφόρους του Άρη, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της διαμόρφωσης του ηλιακού συστήματος.

Μία αποτυχία της αποστολής του Phobos-Grunt συμπαρασύρει και την πρώτη κινεζική αποστολή στον Άρη, αφού το ρωσικό διαστημικό σκάφος επρόκειτο να θέσει σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη τον κινεζικό δορυφόρο Yinghuo-1 με στόχο να εξετάσει την επιφάνεια του πλανήτη και το μαγνητικό του πεδίο.

Το σχέδιο του Phobos-Grunt είναι η πρώτη απόπειρα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει διαπλανητική αποστολή μετά την αποτυχία, τον Νοέμβριο 1996, της αποστολής του διαστημοπλοίου Mars 96, το οποίο έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Video 1

Δεν θα φτάσει τελικά στον Άρη το Phobos-Grunt