ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα - Ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα - Ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ

Στρατιωτικοί εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση του Νίγηρα, ανακοίνωσαν πως ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας της δυτικής Αφρικής, τον Μοαμέντ Μπαζούμ, και ότι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα.

Δέκα αξιωματικοί του στρατού του Νίγηρα εμφανίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση, ανακοίνωσαν πως ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, έκλεισαν τα σύνορα της χώρας της δυτικής Αφρικής κι επέβαλαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Διαβάζοντας τη γραπτή ανακοίνωση κάποιου «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (ΕΣΣΠ), ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπνταραμάν, πλαισιωμένος από άλλους εννέα στρατιωτικούς, ανέφερε: «Εμείς, οι δυνάμεις άμυνας και ασφαλείας, που ενωνόμαστε στο ΕΣΣΠ, αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στο καθεστώς» του προέδρου Μπαζούμ.

Πρόσθεσε πως «τα σύνορα της χώρας είναι κλειστά και κηρύσσεται απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει» το στρατιωτικό πραξικόπημα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα-κλειδί στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο κ. Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διά της βίας, κάθε επίθεση εναντίον της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της ειρήνης και της σταθερότητας» στον Νίγηρα, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να εγγυηθούν την προστασία της συνταγματικής τάξης», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες μπόρεσε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ και του εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του», ανέφεραν αργότερα οι υπηρεσίες του μέσω του λογαριασμού του στο X (το πρώην Twitter).

Ο Νίγηρας είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της Δύσης στο Σαχέλ, όπου μαίνεται η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων. Δυο γειτονικές χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνούν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, στράφηκαν σε άλλους εταίρους, ιδίως στη Ρωσία.