TRAVEL

Φθινόπωρο στην Ελλάδα: Εξορμήσεις στην πανέμορφη φύση

Φθινόπωρο στην Ελλάδα: Εξορμήσεις στην πανέμορφη φύση

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο καλοκαίρι, θάλασσες και νησιά. Η ηπειρωτική χώρα είναι πανέμορφη, με πλούσια φύση, βουνά, δάση, ποτάμια και λίμνες που δημιουργούν πολύ εντυπωσιακά τοπία – τοπία που αξίζει να επισκεφθούμε.

Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για ένα ταξίδι στην ελληνική φύση, στα βουνά της πατρίδας μας, σε προορισμούς που ίσως είναι «άγνωστοι», όμως κρύβουν ομορφιές που θα μας αφήσουν άφωνους με το πρώτο αντίκρισμα.

Πελοπόννησος: Ορεινά χωριά μέσα στο πράσινο

Η ορεινή Κορινθία με τα χωριά της και την «ελβετική» λίμνη Δόξα, η Ζαχλορού στην Αχαΐα, η ορεινή Αρκαδία, πατρίδα ηρώων του 1821, τα Καλάβρυτα, το Μαίναλο, ο Ταΰγετος και τόσα ακόμα, πανέμορφα μέρη για να γνωρίσουμε αυτό το φθινόπωρο. Αναλόγως τις αντοχές και τις ημέρες του ταξιδιού, μπορούμε να απολαύσουμε από μία μονοήμερη εκδρομή, μέχρι αρκετές ημέρες ηρεμίας και χαλάρωσης στα ορεινά τοπία. Η λίμνη Δόξα, στην κοιλάδα του Φενεού, μοιάζει να μας μεταφέρει στις ελβετικές Άλπεις: Πνιγμένη στη βλάστηση, με το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου πολύ κοντά, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου μέσα στα νερά της, αυτή η τεχνητή λίμνη είναι πραγματικά συγκλονιστική. Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι επίσης ένας ορεινός προορισμός που κερδίζει την προσοχή μας, ενώ η Ζαχλορού στην Αχαΐα, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, κοντά στην ομώνυμη λίμνη, σε μια περιοχή απίστευτου φυσικού κάλλους.

Τα ξακουστά Καλάβρυτα δεν χρειάζονται περεταίρω συστάσεις, αφού πρόκειται για μια πανέμορφη, γραφική κωμόπολη, με ιστορικά μνημεία από τις θηριωδίες των Γερμανών Ναζί επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης το 1821 αλλά και στο εντυπωσιακότατο Σπήλαιο των Λιμνών. Οι επισκέπτες της περιοχής αξίζει να δουν από κοντά και το Μέγα Σπήλαιο, ένα ιστορικό μοναστήρι, όπου φιλοξενούνται κειμήλια τεράστιας αξίας, αλλά και να πάρουν τον οδοντωτό για το Διακοφτό. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, σήμερα λειτουργεί ως ένα τουριστικό αξιοθέατο αφού οδηγεί τους επισκέπτες από τα Καλάβρυτα στο Διακοφτό μέσα από μία υπέροχη διαδρομή στη φύση, στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Αντίστοιχης ομορφιάς, η ορεινή Αρκαδία, με χωριά όπως η Δημητσάνα, η Βυτίνα, η Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, το χωριό των χτιστών και αξιοθέατα που προκαλούν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων: Το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης, τα μοναστήρια στις όχθες του Λούσιου, ο ορμητικός ποταμός, το όρος Μαίναλο με την πυκνή βλάστηση, είναι μερικά μόνο από αυτά. Αντίστοιχης ομορφιάς και τα χωριά του Ταΰγετου, λίγο νοτιότερα, με το Γεωργίτσι, τα Άρνα και το Ξηροκάμπι να συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

Κεντρική Ελλάδα: Η Πίνδος και… οι άλλοι!

Η οροσειρά της Πίνδου «χωρίζει» Ελλάδα σε ανατολική και δυτική και φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της ελληνικής φύσης: Το φαράγγι του Βίκου, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορούν να δουν οι επισκέπτες ταξιδεύοντας στην Πίνδο από την Ήπειρο. Οι ομορφιές της περιοχής όμως, ειδικά για την εποχή του φθινοπώρου, δεν περιορίζονται εκεί. Η πανέμορφη Καστοριά με τη λίμνη της συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο με τα καφετιά φύλλα των δέντρων να στρώνουν «πάπλωμα» στο έδαφος.

Το τοξωτό γεφύρι και ο καταρράκτης στην Πύλη Τρικάλων και τα ορεινά χωριά της περιοχής, η Ελάτη, το Περτούλι, είναι πανέμορφα αυτή την εποχή.

Η Λίμνη Πλαστήρα, συμφωνούν οι πάντες πως είναι στην καλύτερή της εποχή το φθινόπωρο, ενώ τα Μετέωρα, οι θεόρατοι βράχοι με τα μοναστήρια είναι ένα μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο, που όλοι οι Έλληνες αξίζει να επισκεφθούμε, έστω για μία φορά.

Η πανέμορφη Ελλάδα, κάθε εποχή, σε κάθε γωνιά της, περιμένει τους επισκέπτες της για να…. Βεβαιώσουν για άλλη μια φορά, πως ζούμε στην «ομορφότερη χώρα του κόσμου»!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr