TRAVEL

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μπαίνουν δυναμικά στο κάδρο του Τουρισμού

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μπαίνουν δυναμικά στο κάδρο του Τουρισμού

Η κυρίαρχη τάση για τα επόμενα χρόνια στον Τουρισμό φαίνεται πως είναι η αναζήτηση νέων προορισμών, εξίσου όμορφων μα όχι τόσο κορεσμένων τουριστικά με τους πιο δημοφιλείς της Γης.

Περιοχές που ναι μεν υπήρχαν στον τουριστικό χάρτη αλλά ως… «αμελητέες ποσότητες» έως πρόσφατα, τώρα μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο και διεκδικούν μερίδιο επισκεπτών – επομένως και εσόδων. Το κοινό πλέον αναζητά εκτός από την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα ιστορικό μέρος ή ένα μέρος ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, την ποιότητα του ταξιδιού που συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις παραγκωνίζεται εξαιτίας του πλήθους. Η πολύωρη αναμονή στις ουρές πριν την είσοδο σε κάποιο μνημείο, η απαίτηση όλα να προγραμματίζονται πάρα πολύ νωρίτερα διότι διαφορετικά «δεν προλαβαίνουμε» να κλείσουμε θέση για να δούμε το αξιοθέατο, οι τιμές που κυμαίνονται στα ύψη, φαίνεται πως έχουν κουράσει πολλούς ταξιδιώτες, που μετά την πανδημία αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους και αναζητούν άλλους προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη στην Ευρώπη έχουν αναδειχθεί νέες τουριστικές «δυνάμεις» που διεκδικούν το μερίδιό τους στην αγορά πολύ δυναμικά. Χώρες μικρές σε έκταση ή πληθυσμό, που όμως διαθέτουν ομορφιές ικανές να προσελκύσουν τουρίστες και ποιοτικές υπηρεσίες που υπόσχονται μία συνολικά αξέχαστη εμπειρία ξεκούρασης και αναψυχής. Σλοβενία, Εσθονία και Μαυροβούνιο είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μπαίνουν δυναμικά στο κάδρο του Τουρισμού και μας προσκαλούν να τις δούμε από κοντά και να θαυμάσουμε τις ομορφιές τους.

Σλοβενία: Ένα «κρυμμένο διαμάντι» στην Κεντρική Ευρώπη

«Κρυμμένο διαμάντι» ονομάζουν τη Σλοβενία όσοι την επισκέπτονται, εντυπωσιασμένοι από τη φυσική της ομορφιά, που εναλλάσσεται από αλπικό στα βόρεια σε μεσογειακό στα νότια. Θεωρείται χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, όμως ουσιαστικά βρίσκεται στις παρυφές της Βαλκανικής Χερσονήσου. Πρωτεύουσά της είναι η Λιουμπλιάνα, που αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρισμού. Κτήρια Μπαρόκ και Αρ Νουβό, ένα μεσαιωνικό κάστρο εντυπωσιακότατο, ο ποταμός που τη διασχίζει και της χαρίζει ακόμα περισσότερη ομορφιά, είναι ομορφιές ικανές για να συγκινήσουν κάθε έναν που τη βλέπει για πρώτη φορά.

Εκτός Λιουμπλιάνας, δημοφιλές αξιοθέατο είναι η λίμνη Μπλεντ, με το νησάκι στη μέση, πάνω στο οποίο είναι χτισμένο ένα παμπάλαιο μοναστήρι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μάριμπορ, εξίσου γραφική με τη Λιουμπλιάνα και όπου βρίσκεται ο αρχαιότερος αμπελώνας του κόσμου, αλλά και η πόλη Πτούι, μία από τις πιο παλιές της Σλοβενίας. Επίσης το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν το Σπήλαιο Ποστόινα και τα Σπήλαια Σκότσιαν, που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εσθονία: Η «τίγρης» της Βαλτικής

Η ραγδαία ανάπτυξη της Εσθονίας σε διάφορους τομείς, είναι που έκανε πολλούς να παρομοιάζουν την ορμή της με αυτή μιας τίγρης. Σήμερα το Ταλίν, η πρωτεύουσα της χώρας, είναι το οικονομικό κέντρο μεταξύ των χωρών της Βαλτικής, όμως είναι παράλληλα και πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Εκτός της πρωτεύουσας όμως, την Εσθονία επισκέπτονται όσοι θέλουν να θαυμάσουν τις 1.400 λίμνες της και τα 1.500 νησιά της.

Στο Ταλίν, που είναι χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην παλιά πόλη για να δουν τo μεσαιωνικό κάστρο Τομπέα, αλλά και το πάρκο Kadriorg που βρίσκεται γύρω από το ομώνυμο παλάτι. Εκκλησίες του 13ου αιώνα, πλακόστρωτα δρομάκια και η μοναδική θέα από τον λόφο Τούμπεα κερδίζουν τα βλέμματα και τις εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα, δημοφιλής στην Εσθονία είναι και η πόλη Τάρτου, ενώ ο τουριστικός ο οργανισμός της χώρας προτείνει διαδρομές για να αισθάνεται κάθε ταξιδιώτης πως γνωρίζει πραγματικά τον προορισμό του.

Μαυροβούνιο: Ένα «Μόντε Κάρλο» στα Βαλκάνια

Μπορεί το Μαυροβούνιο να είναι ένα από τα νεότερα κράτη στον κόσμο, όμως διαθέτει ιστορία και ομορφιές που συγκινούν βαθιά όσους το επισκέπτονται. Το γεγονός πως οι ακτές του συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερα και πολυτελέστερα σκάφη στις μαρίνες τους, του έχει δώσει τον χαρακτηρισμό «Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων» - είναι όμως πολύ περισσότερα από αυτό! Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η παραλιακή πόλη Κότορ, χτισμένη ανάμεσα στα καταπράσινα φιόρδ, είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή. Εκεί οι επισκέπτες, εκτός από τη φυσική ομορφιά, μπορούν να θαυμάσουν τον καθεδρικό του Αγίου Τρύφωνα, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα, τον Πύργο του Ρολογιού και τα μέγαρα του 16ου και 17ου αιώνα.

Πολλοί είναι και εκείνοι που γοητεύονται από το μικρό και γραφικό Περάστ, που κοσμείται από δεκαέξι παλάτια σε στυλ Μπαρόκ και εντυπωσιακές εκκλησίες – οι ναοί και τα μοναστήρια του Μαυροβουνίου άλλωστε, είναι εντυπωσιακά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.