TRAVEL

Ταξίδια 2021: Αυτές είναι οι τρεις κορυφαίες τάσεις της χρονιάς

Ταξίδια 2021: Αυτές είναι οι τρεις κορυφαίες τάσεις της χρονιάς

Μπορεί ο κόσμος να μην έχει ξεπεράσει πλήρως την πανδημία, όμως εν πολλοίς το 2021 θεωρείται το πρώτο έτος μετά τον κορονοϊό. Το 2020 ο χρόνος πάγωσε, ειδικά για τα ταξίδια και τον τουρισμό και φέτος αναμένεται να ξεκινήσει ξανά, αλλά σε κάθε περίπτωση με πάρα πολύ διαφορετικό τρόπο.

Ακόμα και όταν η πανδημία ξεπεραστεί πλήρως και αρθούν ολοκληρωτικά και διά παντός οι περιορισμοί που επέφερε στα ταξίδια, η νοοτροπία των ταξιδιωτών έχει πλέον αλλάξει, για πάρα πολλούς λόγους και σε πάρα πολλές εκδοχές. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν μας πως πολλοί από όσους «έχασαν» τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, εκτίμησαν όσο ποτέ αυτό το προνόμιο και πλέον έχουν αποφασίσει να δουν τα ταξίδια τους υπό διαφορετικό πρίσμα.

Μία μεγάλη δημοσκοπική έρευνα που έγινε γύρω από το πώς βλέπουν οι άνθρωποι παγκοσμίως τα ταξίδια μετά τον κορονοϊό, επιβεβαιώνει πως οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει ριζικά και πως το τοπίο της επόμενης ημέρας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαμόρφωση, θα είναι εν πολλοίς διαφορετικό, «αλλαγμένο». Η έρευνα, που έγινε από την ψηφιακή πλατφόρμα ταξιδιών Agoda, έχει τον γενικό τίτλο «What Matters 2021» και ως κύριο χαρακτηριστικό ανέδειξε το γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα μέσα στο 2021, ώστε να κάνουν αυτό που έχει πραγματικά σημασία: Να περάσουν χρόνο με αγαπημένους, να γνωρίσουν νέους τόπους εις βάθος, να ταξιδέψουν ξέγνοιαστα και ίσως, απρογραμμάτιστα.

Έτσι λοιπόν, οι τρεις κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια το 2021, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Πιο πολλά ταξίδια με φίλους και συγγενείς.
  • Πιο αυθόρμητα ταξίδια.
  • Πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές ταξιδιού.

Ταξίδια με καλή παρέα

Τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση θέλουν να δώσουν οι απανταχού ταξιδιώτες το 2021 και επιλέγουν να ταξιδέψουν με την παρέα φίλων και συγγενών, ή με σκοπό να δουν φίλους και συγγενείς που ζουν μακριά. Η απαγόρευση ταξιδιών και οι αμέτρητοι περιορισμοί του 2020 έκαναν πολλούς να αναθεωρήσουν τον επόμενο προορισμό τους, επιλέγοντας να περιορίσουν ίσως τις προσωπικές τους επιθυμίες και να «συμβιβαστούν» με έναν ακόμα και λιγότερο θελκτικό προορισμό, ώστε να κατορθώσουν να δουν από κοντά αγαπημένα πρόσωπα που τους είχαν λείψει. Έτσι λοιπόν, αντί για δέκα μέρες σε ένα εξωτικό νησί, επιλέγουν δύο εβδομάδες στο χωριό ή αντί για μία εβδομάδα στο Παρίσι, προτιμούν δέκα μέρες με παρέα φίλων στις Βρυξέλλες.

Αυθόρμητα ταξίδια

Αν κάτι έλειψε παντελώς από το 2020 ήταν τα αυθόρμητα ταξίδια. Ακόμα και όταν υπήρχε η δυνατότητα ταξιδιού, αυτό έπρεπε να είναι πάρα πολύ λεπτομερώς σχεδιασμένο λόγω των αμέτρητων απροόπτων της πανδημίας. Επομένως, οι άνθρωποι παγκοσμίως αναζητούν τη δυνατότητα ενός αυθόρμητου ταξιδιού, του είδους που το αποφασίζεις την μία ημέρα και την επόμενη – το αργότερο – βρίσκεσαι στην πτήση! Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, αυτού του τύπου ταξιδιών, ο προορισμός δεν έχει παρά την ελάχιστη σημασία, καθώς το θέμα είναι το ίδιο το ταξίδι, η αίσθηση φυγής και απόδρασης που τους επιτρέπει!

Σεβασμός στο περιβάλλον

Πολλοί είναι εκείνοι που θεώρησαν ότι η πανδημία ήταν μία ακόμα απόδειξη του πόσο ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος απέναντι στη φύση. Ακόμα και πριν το 2020 όμως η τάση αυτή στα ταξίδια είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά: Ταξιδεύουμε με σεβασμό στο περιβάλλον και αυτό το αποδεικνύουμε επιλέγοντας εναλλακτικά μέσα των αεροπλάνων, καταλύματα που αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας και λειτουργούν προς όφελος του περιβάλλοντος και όχι επιβαρύνοντάς το, αλλά και με την ίδια μας τη στάση κατά την παραμονή στον προορισμό. Δεν ταξιδεύουμε όπου και όπως «μας κάνει κέφι», αλλά αντίθετα συνειδητά επιλέγουμε έναν τρόπο ταξιδιού, έναν τρόπο διακοπών με φιλοσοφία γύρω από τη διάσωση του πλανήτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.