TRAVEL

Διακοπές με τροχόσπιτο: Γιατί να το προτιμήσετε!

Διακοπές με τροχόσπιτο: Γιατί να το προτιμήσετε!

Αυτονομία, αίσθηση ελευθερίας, εναλλαγή εικόνων και παραστάσεων αλλά και οικονομία είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν πολλούς να εγκαταλείψουν την άνεση των διακοπών στο εξοχικό τους, σε ξενοδοχείο ή σε κάποιο άλλο κατάλυμα προκειμένου να ζήσουν την εμπειρία μιας "απόδρασης" με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Μπορεί δε, τα τελευταία χρόνια τα ταχύτατα "βήματα" εξάπλωσης του συγκεκριμένου είδους εναλλακτικού τουρισμού να έχουν γίνει πιο... βαριά, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά τα πλεονεκτήματα του να ταξιδεύει κανείς με τροχόσπιτο είναι, όπως τονίζουν οι λάτρεις του, πολλά.

Ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο προσφέρει όλα όσα έχεις και στο σπίτι σου: αυτονομία, αίσθηση ελευθερίας, είναι οικονομικό -ιδιαίτερα όταν ταξιδεύει ολόκληρη οικογένεια- ενώ ο ταξιδιώτης μπορεί ν' αλλάζει συνεχώς εικόνες και παραστάσεις, επισημαίνουν τα περίπου 300 μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων.

"Ο ταξιδιώτης με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο θα κοιμάται το βράδυ και θα ακούει τα πουλιά και τον ήχο της θάλασσας. Θα είναι στη φύση και την εξοχή. Θα γνωρίσει νέους ανθρώπους. Διαλέγει ο ίδιος τη θέα που θέλει να απολαύσει και δεν είναι βιδωμένος σε ένα εξοχικό. Τη μία μέρα επιλέγεις βουνό, την άλλη θάλασσα ή πόλη σε Ελλάδα και εξωτερικό" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας της Λέσχης Ασπασία Χριστουδουλάκη, απαριθμώντας τα θετικά των διακοπών με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Στην Αμερική και την Ευρώπη, η ιδέα των διακοπών με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες, ενώ στη χώρα μας πριν από κάποια χρόνια η αγορά των συγκεκριμένων οχημάτων γνώριζε ιδιαίτερη άνθηση. Ωστόσο, η οικονομική κρίση ανάγκασε αρκετούς να πατήσουν "φρένο", καθώς η αγορά ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου κοστίζει αρκετά (το κόστος ανεβαίνει σε συνδυασμό και με τη συντήρησή του) και να στραφούν προς την ενοικίαση.

"Όσοι επιλέγουν αυτό το είδος των διακοπών κινούνται συνεχώς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προσωπικά, το πιο μακρινό ταξίδι που έκανα ήταν μέχρι τη Νορβηγία, ενώ φέτος ταξιδέψαμε σε Πορτογαλία και Ισπανία. Με τα χρήματα που θα δαπανήσει ένα ζευγάρι σε ένα τέτοιο ταξίδι για μια εβδομάδα, με το αυτοκινούμενο μπορείς να κάνεις διακοπές γύρω στον ένα με ενάμιση μήνα. Όσοι δεν γνωρίζουν μας ρωτούν πώς είναι να ταξιδεύεις για καιρό, πώς ζούμε μέσα στο τροχόσπιτο, πού διανυκτερεύουμε κ.ά" λέει η κ. Χριστοδουλάκη.

Στο πλαίσιο της "σύσφιξης" των σχέσεων, τα μέλη της Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι λάτρεις αυτού του είδους των διακοπών, ενώ στο εξωτερικό υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, η Ελλάδα είναι "αφιλόξενη".

"Υπάρχουν πολλοί οργανωμένοι χώροι στο εξωτερικό για να σταθμεύσεις. Με μικρό αντίτιμο έχεις νερό και δυνατότητα διάθεσης αποβλήτων, ενώ αρκετοί έχουν και ρεύμα. Αντίθετα, στην Ελλάδα δεν έχουμε οργανωμένους χώρους και αυτό μας το τονίζουν οι ξένοι εκδρομείς" καταλήγει η κ. Χριστοδουλάκη.

Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων σχεδιάζει νέες εκδρομές, με την πρώτη το φθινόπωρο στην Πελοπόννησο ή σε κάποια άλλη περιοχή, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς τους θερινούς μήνες οι εκδρομείς λειτουργούν ανεξάρτητα κι ελεύθερα προς όποια κατεύθυνση τους βγάλει ο δρόμος.

Διαβάστε επίσης:

Πάμε για μπάνιο με το… ΚΤΕΛ

Νησιωτικοί προορισμοί για όλες τις προτιμήσεις!

Διακοπές χωρίς καράβι - Βουτιές στη στεριά