TRAVEL

Άνγκορ Βατ: Το έβδομο θαύμα του κόσμου βρίσκεται στην Ασία (pics)

Άνγκορ Βατ: Το έβδομο θαύμα του κόσμου βρίσκεται στην Ασία (pics)
PIXABAY

Η ομορφιά και η αρχιτεκτονική του είναι απαράμιλλη. Η ισχύς του και το μεγαλείο του ξεπερνούν κατά πολύ την πολυτέλεια και την αρχιτεκτονική των Φαραώ της Αιγύπτου και των Σάχηδων της Ινδίας. Χαρακτηρίζεται ως το έβδομο θαύμα του κόσμου - κι όχι άδικα: Είναι το Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη.

Το Άνγκορ Βατ είναι ναός που βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε για τον βασιλιά των Χμερ Σουριαβαρμάν Β΄ κατά τον 12ο αιώνα ως ο κύριος ναός και πρωτεύουσα του κράτους του.

Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού, καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού, όσο και του Βουδισμού.

Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863 καθώς και το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Αποτελεί το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας, στον κόσμο.

Ο ναός χτίστηκε από τους Χμερ κατά την περίοδο της βασιλείας του Σουριαβαρμάν 2ου (1113-1150) και ήταν αφιερωμένη στο θεό Βισνού. Αργότερα η πόλη καταλύθηκε από τους Τσάμπα, έναν λαό που είχε εχθρικές σχέσεις με τους Χμερ. Ο τότε βασιλιάς των Χμερ Τζαγιαβαρμάν 7ος ονόμασε ως πρωτεύουσα την Άνγκορ Τομ, η οποία βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα βόρεια.

Κατά τον 13ο αιώνα, αφού η πόλη ανακαταλύφθηκε από τους Χμερ, ο βουδιστής βασιλιάς τους Σριντραβαρμάν, ο οποίος και ήταν μοναχός στη Σρι Λάνκα, έκανε ως επίσημη θρησκεία τον βουδισμό από τον ινδουισμό, όπως και την Άνγκορ Βατ ως έδρα εκείνης της θρησκείας.

Κατά τον 20ο αιώνα, έγιναν εργασίες συντήρησης του ναού αυτού, οι οποίες ωστόσο διεκόπησαν κατά τον καμποτζιανό εμφύλιο πόλεμο και την κυριαρχία των Κόκκινων Χμερ μεταξύ 1970 και 1980.

Ο ναός, επειδή αποτελεί σύμβολο της Καμπότζης, υπάρχει μέχρι και σήμερα ένταση με την Ταϊλάνδη σχετικά με το ποια χώρα πρέπει να έχει στην κατοχή της τον ναό.

Τέλος, το 2003 ξέσπασαν επεισόδια στην Πνομ Πενχ μετά από δήλωση Ταϊλανδέζας ηθοποιού που ισχυρίστηκε πως ο ναός ανήκει στην Ταϊλάνδη.

Στις μέρες μας το Άνγκορ Βατ αποτελεί έναν από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ασίας, ενώ βρίσκεται στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων από την UNESCO.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις