Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Βίντεο: Το λημέρι του μονόφθαλμου πειρατή Σάσσαρη στον Μέζαπο Μάνης

Newsbomb

Το λημέρι του πειρατή Νικολού Σάσσαρη στο Μέζαπο Μάνης αποκαλύπτεται στο ευρύ κοινό μέσω βίντεο από drone του haanity που αναρτήθηκε στο YouTube. O πειρατής έκρυβε τους συντρόφους και τα λάφυρα από τις επιθέσεις σε υπόγεια στα βράχια και στα σπήλαια όπου μπαίνει η θάλασσα τα καράβια του.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο (με στοιχεία από το «Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες» της Κατερίνας Καριζώνη), ο μόνοφθαλμος πειρατής Νικολός Σάσσαρης έδρασε τον 18 αιώνα.

Το έτος 1748 μ.Χ ο Liveri πρόξενος στα Κύθηρα αναφέρει ότι στη Μάνη είχε αρματωθεί πειρατικό, που αρμένιζε με μαύρη σημαία .Το Φεβρουάριο του 1749 ο εν λόγω Μανιάτης πειρατής με τη φελούκα του έρχεται στα Κύθηρα και κάνει ληστρική επιδρομή στις αποθήκες των Κυθήρων, όμως ένα γαλλικό καράβι, που ήταν ελλιμενισμένο, με κανονιοβολισμούς απομακρύνει τους πειρατές Το 1750 ο ίδιος Μανιάτης πειρατής, που τον αποκαλούσαν Μονομάτη ή Μονόφθαλμο συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον όλων των ναυτιλομένων αδιακρίτως εθνικότητας.

Κάποια στιγμή κατέλαβε πλοίο κοντά στη Μεθώνη και το οδηγούσε στη Μάνη, ωστόσο κατά την επιστροφή συναντήθηκε με τουρκικό πλοίο και ακολούθησε συμπλοκή, όπου ο ίδιος σκοτώθηκε.

Ο Σάσσαρης καταγόταν από οικογένεια μεγάλη και ονομαστή, τους Σασσαριάνους, με ρίζες από τη Σαρδηνία. Οι Σασσαριάνοι ήταν προεστοί (άρχοντες) στη Μάνη.

Ο πύργος του μονόφθαλμου πειρατή έφτανε κάποτε σε ύψος τα 16 μέτρα, ωστόσο σήμερα τα ερείπια δε θυμίζουν σε τίποτα εκείνη την εποχή. Στο εσωτερικό του είχε ειδικα υπόγεια για να κρύβονται οι Μανιάτες την εποχή της βεντέτας, ενώ μυστικοί διάδρομοι οδηγούσαν μέχρι τη θάλασσα. Εκεί μέσα σε σπηλιές ήταν κρυμμένες οι βάρκες αλλά και το καράβι του Μονόφθαλμου. Ο πύργος του Σάσσαρη είχε κανόνια, τα οποία εκλάπηκαν ή πουλήθηκαν.

Λέγεται ότι ο Σάσσαρης θέλοντας να κρύψει το θησαυρό του, είχε βρει μια σπηλιά που δε μπορούσε κανείς να προσεγγίσει. Από τη θάλασσα δεν υπήρχε πάτημα για να ανέβει. Πάνω από το βράχο ήταν πολύ απότομα για να κατέβει κάποιος. Μόνο ο Σάσσαρης που είχε λαξεύσει την πέτρα ήξερε πώς να φτάσει. Σύμφωνα με το θρύλο ο θησαυρός βρίσκεται κάπου εκεί, όμως κανείς δε μπορεί να τον προσεγγίσει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Σήμερα «κληρώνει» για το άνοιγμά τους – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα