ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα: Οι κορυφαίοι προορισμοί της σεζόν

Αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα: Οι κορυφαίοι προορισμοί της σεζόν

Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επιλογές για καλοκαίρι και χειμώνα όσον αφορά στα ταξίδια, με μια σειρά από μοναδικού κάλλους προορισμούς για κάθε γούστο και ηλικία.

Επειδή, λοιπόν και ο χειμώνας θεωρείται υπέροχη εποχή για ταξίδια, εμείς έχουμε ήδη αρχίσει να ετοιμάζουμε βαλίτσες. Φέτος, όμως, αποφασίσαμε να μην μείνουμε στις κλασικές λύσεις αλλά να «μυηθούμε» σε μια από της πιο «καυτές» τάσεις στον τουρισμό παγκοσμίως που θέλει να συνδυάζουμε τις διακοπές μας με αθλητικές δραστηριότητες.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές που προσφέρονται στην Ελλάδα όσον αφορά στον αθλητικό τουρισμό; Μπορεί, άραγε, μια οικογένεια να απολαύσει μερικές ημέρες ξενοιασιάς, βιώνοντας παράλληλα μια μοναδική εμπειρία αναψυχής και άθλησης; Επιλογές υπάρχουν, όπως επίσης και οι κατάλληλες υποδομές.

Πεζοπορία και ορειβασία

Η Ελλάδα βρίθει από ορεινούς και φυσικής ομορφιάς προορισμούς που ενδείκνυνται για ορειβασία και πεζοπορία. Στις κορυφαίες επιλογές βρίσκεται ο Παρνασσός, ένας κοντινός από την Αθήνα προορισμός. Εκτός από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού η περιοχή προσφέρει επιλογές για τους ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν πεζοπορία ή ορειβασία. Με τοπία που «κόβουν» την ανάσα, μονοπάτια και μοναδικές διαδρομές για όλες τις δυνατότητες, με κάποια από αυτά να ξεκινούν πλησίον των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, όπως τo διεθνές μονοπάτι Ε4, δεν είναι τυχαίο που ο Παρνασσός προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Picture2

Συνεχίζοντας προς βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα προς το όρος Βόρας με την υψηλότερη κορυφή το Καϊμακτσαλάν, θα βρείτε το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο καθώς και μια σειρά από εκπληκτικές διαδρομές. Σε κοντινή απόσταση από το γνωστό κέντρο βρίσκεται η Έδεσσα με τους περίφημους καταρράκτες της, ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, η Αριδαία με τα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ καθώς και οι λίμνες Βεγορίτιδα και Άγρα που προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών για πεζοπορία.

Picture2

Ράφτινγκ

Τα τελευταία χρόνια το ράφτινγκ έχει καταφέρει να κερδίσει χιλιάδες θαυμαστές στην Ελλάδα και όχι άδικα αφού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ζωής για όσους το δοκιμάζουν. Ένα γιλέκο, ένα κράνος και φυσικά, μια καλή βάρκα, αρκούν για να βιώσετε αυτή την «περιπέτεια». Οι επιλογές είναι και σε αυτή την περίπτωση αρκετές, ωστόσο, εμείς θα περιοριστούμε σε μερικούς από τα πιο εντυπωσιακούς ποταμούς στην χώρα στους οποίους μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ. Ποιοι είναι αυτοί; Ο ποταμός Βοϊδομάτης στην Κόνιτσα, ο Άραχθος (ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας) στα Τζουμέρκα, ο Λούσιος στην Αρκαδία και ο Εύηνος στην Ορεινή Ναυπακτία.

Picture2

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι τουρίστες που αγαπούν την Ελλάδα στρέφονται πλέον στον αθλητικό τουρισμό αναψυχής. Το γεγονός, λοιπόν, ότι όλο και περισσότερα άτομα επιθυμούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους κάνοντας παράλληλα αθλητικές δραστηριότητες, αποτελεί αναμφισβήτητά πλεονέκτημα για τη χώρα μας η οποία μπορεί να προσφέρει μοναδικές επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρκεί να υπάρξουν και άλλες σύγχρονες υποδομές για να στηρίξουν την τουριστική αυτή τάση.

Σκι και snowboard

Picture2

Το σκι και το snowboard παραμένουν δύο αθλήματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των Ελλήνων. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, λοιπόν, έως και την άνοιξη, πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν περιοχές με οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα προκειμένου να απολαύσουν τα αγαπημένα τους σπορ. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι αρκετές, ωστόσο, δύο είναι τα Χιονοδρομικά που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε, καθώς διαθέτουν πλήρως εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις.

Παρνασσός: Στην κορυφή της λίστας μας και σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας βρίσκεται το «νέο» Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Γιατί κάνουμε λόγο για νέο;

Διότι τα τελευταία έτη έγινε αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) που το κατέστησαν αδιαμφισβήτητα το αρτιότερο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, ισάξιο με ανάλογα του εξωτερικού. Διαθέτει συνολικά 17 αναβατήρες εναέριους και συρόμενους, τρείς εξ αυτών αποσυμπλεκόμενοι τύπου «combi» (συνδυασμός κλειστών 8-θέσεων καμπινών και 6-θέσεων καρεκλών), που εξυπηρετούν 34 χιλιόμετρα πιστών, τις οποίες μπορούν να επισκεφτούν χιονοδρόμοι και snowboarders όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.

Οι νέοι υπερσύγχρονοι αναβατήρες εξασφαλίζουν τη μεταφορά των επισκεπτών σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με παλαιότερα, αποφεύγοντας τον συνωστισμό, και κυρίως με μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον ο επισκέπτης έχει πλέον την ευκαιρία για πρώτη φορά στην ιστορία του ΧΚΠ να γνωρίσει σημεία του κέντρου που δεν ήταν προσβάσιμα παρά μόνο από τους χιονοδρόμους. Για αυτό το λόγο για τους ενήλικες επισκέπτες υπάρχει ένα ακόμη ιδιαίτερο καλωσόρισμα για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αυτήν την διαδρομή για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (17,18 & 19 Φεβρουαρίου), με τη μείωση του εισιτηρίου από 15€ σε 10€.

Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργούν εστιατόρια, καφετέριες, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης, πώλησης και συντήρησης χιονοδρομικού εξοπλισμού και πωλητήριο αναμνηστικών ειδών που προσφέρουν στους χιονοδρόμους και επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία διασκέδασης και χαλάρωσης.

Picture2

Πέραν των παρεχόμενων υπηρεσιών δίνεται η δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων, κοινωνικών και επαγγελματικών, εντός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης και έγκρισης, καθώς και η δυνατότητα διαφημιστικής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας του κέντρου (www.parnassos-ski.gr ) και μέσω βραχυχρόνιας παραχώρησης προσφερόμενων χώρων.

Με μόλις δύο ώρες να το χωρίζουν από την Αθήνα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για κοντινές αποδράσεις με την οικογένεια.

Καϊμακτσαλάν: Σύγχρονες εγκαταστάσεις και πολλές επιλογές για άθληση και διασκέδαση θα βρείτε και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν, ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας το οποίο λειτουργεί η ΕΤΑΔ ΑΕ και στο οποίο θα ζήσετε μία ξεχωριστή εμπειρία στα 2.500 μέτρα.

Picture2

Διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα ικανότητας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Εθνική Ομάδα το επιλέγει για να ξεκινήσει εκεί την προετοιμασία της. Διαθέτει επίσης σύστημα τεχνητής χιόνωσης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής κάλυψη των πιστών με χιόνι. Εκτός από τους μεγάλους, στο Χιονοδρομικό Κέντρο διασκεδάζουν και οι μικροί καθώς υπάρχει playland, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου μπορούν να απολαύσουν και να παίξουν στο χιόνι.

Η βόλτα στο Χιονοδρομικό μπορεί να συνδυαστεί με την απαραίτητη στάση στο σαλέ για ζεστό ρόφημα και σνακ και επίσκεψη στο πωλητήριο αναμνηστικών ειδών .