ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την αύξηση του τέλους Α.Π.Ε.

«Φωτιά» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την αύξηση του τέλους Α.Π.Ε.

Αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεσοσταθμικά, από 5,57 ευρώ που ήταν ως τώρα, από 1ης Αυγούστου, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για τα νοικοκυριά το τέλος Α.Π.Ε. που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα (αύξηση 45,9%), ενώ η ποσοτική επιβάρυνση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΥΠΕΚΑ υπολογίζεται για ένα μέσο νοικοκυριό σε 1 ευρώ τον μήνα. Το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας.

Η διαφορά αυτή διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ και στο τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι υπερέβη τα 300 εκατ. Με τις αναπροσαρμογές που αποφάσισε η ΡΑΕ το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ανά κατηγορία καταναλωτών ως εξής: Υψηλή τάση 4,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αγροτική χρήση (μέση τάση) 4,35 ευρώ, λοιπές χρήσεις (μέση τάση) 7,17 ευρώ, αγροτική χρήση (χαμηλή τάση) 5,61 ευρώ, οικιακή χρήση 8,74 ευρώ και λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, υπηρεσίες κλπ.) 9,53 ευρώ.

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές κλιμακώνονται έως 91%. Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού Α.Π.Ε. Σε αυτά, πιθανόν θα περιλαμβάνεται αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων και μειώσεις τιμών απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση του ειδικού τέλους των ΑΠΕ ζητά η αγορά ενέργειας