ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στην φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων

«Φρένο» στην φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή

Τέλος στη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων προς το εξωτερικό επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις υπεραστικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, για να μπορεί μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο επιχείρηση να αποφασίσει τη συγχώνευσή της με μία άλλη εισηγμένη (που θα εκδώσει μετοχές για αντάλλαγμα), θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει το 95% των μετόχων της που κατέχουν δικαιώματα ψήφου.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η έξοδος επιχειρήσεων από το Χρηματιστήριο, αν απορροφηθούν από μη εισηγμένες εταιρείες και δεν έχει συμφωνήσει το 95% των μετόχων.

Παράλληλα, με την τροπολογία μπλοκάρεται η έξοδος και στις περιπτώσεις που η εισηγμένη απορροφάται από άλλη εισηγμένη, ακόμα και αν αυτή προσφέρει ως αντάλλαγμα μετοχές.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή), ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο».

Όπως επισημαίνεται, «το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της, αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους. Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».

Διαβάστε επίσης:

250 ελληνικές επιχειρήσεις ζητούν λύτρωση από ξένους

ΕΤΕπ: Εγγυήσεις 500 εκατ. σε ελληνικές επιχειρήσεις

Παπαμιμίκος: Ενισχύεται η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας