ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαβρόφ: Χρειάζονται συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν Ελλάδα και Ρωσία!

Λαβρόφ: Χρειάζονται συμφωνίες που θα εξασφαλίζουν Ελλάδα και Ρωσία!

«Οι επαφές με την Ελλάδα ποτέ δεν έλειψαν», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβράφ, ερωτηθείς για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων και για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής του στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν.

Μάλιστα, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συμφωνία στα πλαίσια των όρων των ιδιωτικοποιήσεων. «Η πρόθεση για αποτελεσματική συνεργασία έχει εκφραστεί και από τις δυο πλευρές» είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες που θα εκφράζουν τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς και θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις και συμπλήρωσε: «Θέλουμε και οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά και ειδικότερα στον χώρο των κατασκευών και των αγροτικών προϊόντων». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα βαίνουν προς ολοκλήρωση και σύντομα θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό το ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλα «πρότζεκτς» που εντάσσονται στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση σε αυτά που έχουν ενεργειακό ενδιαφέρον.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκε και η αναζωπύρωση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ βαίνει προς λύση και το πρόβλημα με τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς Συκιάς και Πευκόφυτου.

Συρία

Την αποφασιστικότητά τους για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα της Συρίας εξέφρασαν κατά τις κοινές του δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Ρωσίας κ.κ. Βενιζέλος και Λαβρόφ αμέσως μετά από τις διευρυμένες συνομιλίες τους στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η αμερικανο-ρωσική πρωτοβουλία αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε την ειλικρινή προσπάθεια της χώρας του για την επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου και των συμφωνιών. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, αφού συνεχάρη τον κ.Λαβρόφ για την πρόσφατη πρωτοβουλία Ρωσίας-ΗΠΑ για το θέμα της Συρίας, υπογράμμισε τη θέση της Ελλάδας ότι λύση στο συριακό πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της πολιτικής οδού και τόνισε ότι όλοι οι παράγοντες της Συρίας έχουν υποχρέωση να συμπράξουν και να συντελέσουν καλόπιστα στην έξοδο από την κρίση.

Υποκλοπές

Ερωτηθείς, τέλος, για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν σχετικά με παρακολουθήσεις ακόμα και ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι γνώριζαν τα πάντα» και χαρακτήρισε υποκριτική την φρασεολογία «ότι δεν κάνουμε τίποτα που δεν κάνουν οι άλλοι». Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το θέμα έχει τεθεί στην αμερικανική κυβέρνηση, έκανε λόγο για καλόπιστη σχέση μεταξύ φίλων και συμμάχων και τάχθηκε υπέρ της τήρησης των απλών διπλωματικών κανόνων, που ισχύουν διεθνώς.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Οι ελληνορωσικές σχέσεις αποκτούν θετική δυναμική!

Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Νάυαρχο της Ρωσίας

«Ο Καποδίστριας ανήκει και ενώνει και τους δυο λαούς μας» (βίντεο)

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ για ενεργειακά και αποκρατικοποιήσεις

Ρώσοι και Έλληνες τίμησαν μαζί τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Ο Σαμαράς ζήτησε από τον Λαβρόφ μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Λαβρόφ σε Παπούλια: Απαραίτητη η συμμαχία Ελλάδας – Ρωσίας