ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βούλιαξε» ο φετινός τζίρος στα μαγαζιά

«Βούλιαξε» ο φετινός τζίρος στα μαγαζιά

Οι περικοπές στο οικογενειακό εισόδημα και η «φοροκαταιγίδα» που πλήττει τα νοικοκυριά ψαλιδίζουν και φέτος τον εορταστικό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα, που μετρά απώλειες της τάξης του 10,5% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, ο φετινός εορταστικός τζίρος των καταστημάτων λιανικής αναμένεται να κυμανθεί στα 6,8 δισ. ευρώ έναντι 7,6 δισ. ευρώ το 2012, που σημαίνει απώλειες ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ σε μια χρονιά ιδιαιτέρως δύσκολη για την αγορά, που «πνίγεται» στα λουκέτα.

Ακρως απογοητευτική είναι η σύγκριση του 2013 με το 2008, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία.

Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη, που αποτυπώνεται στον διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία φορά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008 και υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος κατά 10,5% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο βασικός λόγος είναι οι περικοπές στο οικογενειακό εισόδημα, αλλά και οι απανωτοί φόροι που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά στο τέλος αυτού του χρόνου, κάνοντας τους καταναλωτές εξαιρετικά επιφυλακτικούς στις αγορές τους.