ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Eurostat «σφραγίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα

Η Eurostat «σφραγίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα

Ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους

Επισημοποιείται σήμερα η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει και ο δρόμος για την νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα καταβληθεί μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από 1 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, αυτό θα επιδιωχθεί να στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα του χρέους, με την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την Ευρωζώνη στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων των διμερών δανείων στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, σε σταθερά.

Διαβάστε περισσότερα:

Ανοίγει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους

Η έξοδος στις αγορές απαιτεί νέα μέτρα

Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών – Αλλά για πόσο…

Έρχονται νέα σκληρά μέτρα το Φθινόπωρο

«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι απλά δολοφονούνται» (vid)