ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία από την εισφορά των εφοπλιστών

Ούτε ευρώ στα κρατικά ταμεία από την εισφορά των εφοπλιστών

Μάλλον θυμηδία προκαλούν παρά διασώζουν την τιμή του υπουργείου Οικονομικών, οι λόγοι που επικαλείται για να δικαιολογήσει το γεγονός πως 5 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση των εγκυκλίων, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή της έκτακτης εισφοράς των Ελλήνων εφοπλιστών.


Είναι γνωστό πως ο εφοπλιστικός κλάδος έχει «ανέβει» στα κάγκελα από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην εθελοντική εισφορά που είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η διάταξη, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 και παραμένει μέχρι τώρα στα χαρτιά, ορίζει ότι η παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας, επιβάλλεται για 3 χρόνια (2014, 2015 και 2016) και υπολογίζεται με βάση τα πλοία τα οποία εκμεταλλεύεται, κατά κυριότητα ή μη, η κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία ή διαχειρίζεται η κάθε διαχειρίστρια εταιρεία αντίστοιχα.

Έτσι, πολλοί Έλληνες εφοπλιστές επικαλούμενοι και τα συνταγματικά «φορο-απαλλαχτικά» τους δικαιώματα, αρνούνται να καταβάλλουν την έκτακτη αυτή εισφορά, από τη στιγμή που απέκτησε υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ κάποιοι απειλούν να πάρουν τα πλοία και τις έδρες των ναυτιλιακών τους από την Ελλάδα.

Δήλωναν μάλιστα σε κατάσταση αναμονής «μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο», καθώς είχαν απευθυνθεί και στον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, για να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιολογίες του υπουργείου Οικονομικών περί «τεχνικών δυσκολιών» εγείρουν υποψίες, ότι η κυβέρνηση κλείνει το «μάτι» στους εφοπλιστές, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Σε δημοσίευμά της, άλλωστε, έσπευσε να απαντήσει το υπουργείο, εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα για την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

Θα ήταν παράλογο να μην θελήσει η κυβέρνηση να εισπράξει την οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι εφοπλιστές αποφάσισαν οικειοθελώς να συμβάλουν στην ενίσχυση της πολιτείας στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της πατρίδας μας.

Ο λόγος για τον οποίο οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην ολότητά τους, είναι ότι προσέκρουσαν σε τεχνικές δυσκολίες, ιδίως σε θέματα ολοκλήρωσης των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών, οι οποίες αντιμετωπίζονται ταχύτατα.

Εν πάση περιπτώσει, η οικονομική παροχή της ναυτιλιακής κοινότητας θα εισπραχθεί το ταχύτερο δυνατό και αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των παραπάνω τεχνικών δυσκολιών».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως όταν πρόκειται για είσπραξη φόρων και έκτακτων εισφορών από μισθωτούς ή συνταξιούχους, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται τάχιστα.

«Δεν πληρώνω» εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, «δεν πληρώνω» έκτακτη εισφορά, «δεν πληρώνω» φόρους όπως οι υπόλοιποι Έλληνες και κατά τα άλλα κυβέρνηση και εφοπλιστές θέλουν να μας πείσουν ότι συμβάλλουν «όλοι» στην αντιμετώπιση της κρίσης...

Διαβάστε επίσης:

Εφοπλιστές: Χρωστούν εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία

«Φορολογικός παράδεισος για τους εφοπλιστές, φοροληστεία για το λαό»

Έλληνες εφοπλιστές: «Δεν πληρώνουν» και κάνουν επενδύσεις 9 δισ.

Τα Λιμανάκια στον εφοπλιστή Δράγνη με αμφισβητούμενες διαδικασίες;

«Ιερές μπίζνες» για Έλληνες εφοπλιστές

Έτσι παίρνουν δάνεια κάποιοι εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Γυρνούν την πλάτη στη γαλανόλευκη

Έλληνες εφοπλιστές: Όλα για πάρτη τους...

Κίνημα «δεν πληρώνω» από Έλληνες εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Βγάζουν λεφτά και από οικολογικά εγκλήματα

Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα σε off-shore εταιρείες