ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία σέβεται την απόφαση της Χάγης

Η Ιταλία σέβεται την απόφαση της Χάγης

Η Ιταλία «σέβεται» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δικαίωσε τη Γερμανία σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις, έστω και αν δεν συμπίπτει με τις ιταλικές θέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Τζούλιο Τέρτσι.

Στις δηλώσεις του για την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ορίζει ότι η Ιταλία –όπως και οι οικογένειες των θυμάτων του Διστόμου- δεν δικαιούται καμία αποζημίωση για τις σφαγές πολιτών της από δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ, ο Ιταλός υπουργός ανέφερε:

«Έστω και αν η απόφαση δεν συμπίπτει με τις θέσεις μας, θεωρούμε ότι προσφέρει μια χρήσιμη συμβολή που θα οδηγήσει προς μια συνολική διευθέτηση, ιδίως υπό το φως της αναφοράς του Δικαστηρίου στη σημασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές για να εξευρεθεί μια λύση».

Ο κ. Τέρτσι προσέθεσε πως «η Ιταλία εννοεί να συνεχίσει, όπως έκανε ως τώρα, να αντιμετωπίζει μαζί με τη Γερμανία όλες τις διαστάσεις των προβλημάτων που απορρέουν από τα οδυνηρά συμβάντα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σε μια προοπτική διαλόγου και προστασίας των αιτημάτων δικαιοσύνης των θυμάτων και των οικογενειών τους».