ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νεκρός ένας διαδηλωτής

Τουρκία: Νεκρός ένας διαδηλωτής

Έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας, ο οποίος κατέστησε υπεύθυνη για το θάνατο την τουρκική κυβέρνηση.

Οι ταραχές στην Τουρκία μετρούν την τέταρτη ημέρα τους, καθώς σήμερα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στην Άγκυρα.

Νεκρός είναι ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας, μέλος σοσιαλιστικής οργάνωσης. «Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία που επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους , ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής 'κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%'», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ο οποίος σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη γειτονική χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».

Τη δήλωση «κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%» είχε κάνει νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.