ΚΟΣΜΟΣ

«Προσβολή» προς τον Πούτιν η ματαίωση της επίσκεψης Ομπάμα

«Προσβολή» προς τον Πούτιν η ματαίωση της επίσκεψης Ομπάμα

Έλλειψη «πρόσφατης προόδου» στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να δικαιολογήσει τη ματαίωση της συμμετοχής του σε προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Το Κρεμλίνο εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την προσβλητική προς το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου απόφαση του Λευκού Οίκου, όμως απέφυγε να κάνει λόγο για ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρόσφατη χορήγηση προσωρινού πολιτικού ασύλου από τη Ρωσία στον πρώην σύμβουλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και καταζητούμενο από τις ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, μπορεί να προβάλλει ως η αιτία της ματαίωσης του ταξιδιού Ομπάμα, ωστόσο μάλλον ήταν η αφορμή της τελευταίας στιγμής, καθώς ο κλοιός σφίγγει στη Συρία και οι δυτικές δυνάμεις εξετάζουν επιτακτικά το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, άλλωστε απαρίθμησε μία σειρά από θέματα, για τα οποία η Ουάσινγκτον εντοπίζει έλλειψη προόδου, όπως η αντιπυραυλική άμυνα, το εμπόριο, τα θέματα της ασφάλειας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου αυτούς τους 12 τελευταίους μήνες.

Η συγκεκριμένη διατύπωση δε, «αυτούς τους 12 τελευταίους μήνες», φαίνεται πως επικρίνει το ρόλο του Πούτιν, ο οποίος ξαναπήρε τα ηνία του Κρεμλίνου το Μάιο του 2012. Οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις έχουν έκτοτε ψυχρανθεί και βρίσκονται σε σταθερά σε «χαμηλές θερμοκρασίες» ιδιαίτερα εξαιτίας του ζητήματος της Συρίας, καθώς η Μόσχα -μαζί με το Πεκίνο- μπλοκάρει κάθε επιθετική προς την κυβέρνηση Άσαντ απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το «ψυχροπολεμικό» κλίμα εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη χορήγηση ασύλου στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Από τότε ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει να πλανώνται αμφιβολίες για την πραγματοποίηση της συνάντησης Ομπάμα-Πούτιν, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αγία Πετρούπολη, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η συνάντηση που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και τους Ρώσους ομολόγους τους, έγινε κανονικά.

«Οι σχέσεις μας με τους Ρώσους είναι σημαντικές, μιλάμε για πολλά θέματα και έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε και να βρίσκουμε νέους τομείς συνεργασίας», τόνισε ο Κάρνεϊ και ανέφερε πως «ένα μέρος της συνεργασίας αυτής συνεχίζεται, όπως ο ανεφοδιασμός των στρατιωτών μας στο Αφγανιστάν».

Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ο Ομπάμα έκανε λόγο στις αρχές της εβδομάδας για «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» από τη Ρωσία, στη συνέχεια άφησε ανοιχτές τις γέφυρες προς τη Μόσχα: «Αυτό που λέω διαρκώς (στους ρώσους αξιωματούχους), αυτό που λέω στον πρόεδρο Πούτιν, είναι πως αυτό είναι το παρελθόν και πως πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον. Και δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι συνεργαζόμαστε».

Για τον Στίβεν Πάιφερ, ειδικό για τη Ρωσία στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον, η ματαίωση μιας συνόδου κορυφής τόσο υψηλού επιπέδου είναι τουλάχιστον «ασυνήθιστη», αλλά δεν προξενεί έκπληξη δεδομένων των επίμονων διαφωνιών μεταξύ των δύο πρωτευουσών στις σχέσεις των οποίων η υπόθεση Σνόουντεν δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, παρά ένα «ήσσονος σημασίας στοιχείο». Ο ίδιος διαβεβαιώνει δε ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να συνεργαστούν «εκεί όπου αυτό είναι δυνατό».

Διαβάστε επίσης:

Oμπάμα: Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Ρωσία

Ο Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν λόγω Σνόουντεν

Λαβρόφ: Δεν υπάρχει Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα, λένε Κέρι - Λαβρόφ