ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Κυβέρνηση των νικητών» η νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία

Μόσχα: «Κυβέρνηση των νικητών» η νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά «μια κυβέρνηση των νικητών» στην οποία περιλαμβάνονται ακραίοι εθνικιστές, υπονοώντας ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι η συμφωνία που συνήφθη την 21η Φεβρουαρίου μεταξύ του αποπεμφθέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των αντιπάλων του να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει «ξεχαστεί».

«Αντίθετα (...) σχηματίζεται μια "κυβέρνηση των νικητών", στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των ακραίων εθνικιστών», πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το συμφέρον όλων των Ουκρανών και όσες συμφωνίες υπογραφούν θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο Λουκασέβιτς επεσήμανε ότι δυτικές χώρες έχουν απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις να γίνουν κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, προτού επιδεινωθεί.

«Παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, με την ξεκάθαρη κατανόηση ότι θα είναι ειλικρινής και θα βασίζεται στην ικανότητα όχι μόνο να υπογραφούν αλλά και να εφαρμοστούν συμφωνίες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα ολόκληρου του ουκρανικού λαού», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Λουκασέβιτς δήλωσε ότι τα σχόλια αξιωματούχων του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ισοδυναμούν με ανάμειξη από την πλευρά του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και επεσήμανε ότι «και πάλι προσπαθούν να λάβουν αποφάσεις για τον ουκρανικό λαό».

Διαβάστε επίσης:

Κάμερον: Η Μόσχα να σεβαστεί την ακεραιότητα της Ουκρανίας

Ουκρανία: Από τη Ρωσία θα μιλήσει αύριο ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Στη Συμφερόπολη θα μεταβεί ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ

ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει πρόβλεψη σε τυχόν ρωσική επέμβαση

Ουκρανία: Έτοιμο να βοηθήσει το ΔΝΤ

«Η Δύση να εξηγήσει στο Κρεμλίνο ότι δεν θα αγνοήσει την Ρωσία»