ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Αγωνία για τον εντοπισμό του χαμένου Boeing

Μαλαισία: Αγωνία για τον εντοπισμό του χαμένου Boeing

Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το Σάββατο επεκτάθηκαν στη θάλασσα Ανταμάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αρχικής περιοχής των ερευνών, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν.


"Ναι πάνω από τη Σουμάτρα βρίσκεται η θάλασσα Ανταμάν", δήλωσε ο αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση για την επέκταση των ερευνών στην περιοχή αυτή. Η θάλασσα Ανταμάν συνορεύει νότια με το βόρειο άκρο του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας και, ανατολικά και βόρεια με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους, η πολεμική αεροπορία της Μαλαισίας διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της στροφής εν πτήση, πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ».

«Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν» σε παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Ναούντ.

Διέψευσε, ωστόσο, χθεσινό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Berita Harian, που τον επικαλείτο, ότι το ραντάρ είχε εντοπίσει το αεροπλάνο πάνω από τα Στενά της Μάλακα, μεταξύ της Μαλαϊκής χερσονήσου, στη δυτική ακτή, και του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας.

Ο στρατηγός Ροντζαλί έκανε λόγο για «εντελώς ανακριβές» άρθρο.Την ίδια ώρα το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις έρευνες από αέρος για τον εντοπισμό του μοιραίου αεροσκάφους, αναμένοντας διευκρινίσεις από τη Μαλαισία για μια ενδεχόμενη νέα κατεύθυνση των ερευνών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες αναμένοντας πληροφορίες από τη Μαλαισία», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Φαμ Κιού Τιού, προσθέτοντας ότι η θαλάσσια έρευνα συνεχίζεται αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

boing1

Η πολιτική αεροπορία της Κίνας θα προσθέσει δύο αεροπλάνα στην αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους της Malaysia Airlines, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Ο Λι Ζιαξιάνγκ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες αναζήτησης και διάσωσης θα πρέπει να διευρυνθούν και σε χερσαίες περιοχές.

Όπως λένε χαρακτηριστικά τα διεθνή ΜΜΕ πρόκειται για ένα από τα πιο περίπλοκα μυστήρια στην πρόσφατη ιστορίας των αερομεταφορών.

Ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines να οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν μπορούμε να απορρίψουμε καμία θεωρία», δήλωσε ο Μπρέναν στη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας τοποθέτησής του. Όμως παράλληλα σημείωσε ότι «καμία υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί ή τεκμηριωθεί» αφού χάθηκε το Boeing 777 από τα ραντάρ, το Σάββατο τα ξημερώματα.

INT1

Ο επικεφαλής της Interpol δήλωσε ωστόσο νωρίτερα ότι δεν πιστεύει με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η εξαφάνιση του αεροσκάφους οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.

Από το Σάββατο βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια επιχείρηση έρευνας για να εντοπιστεί το Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ-Πεκίνο όταν χάθηκε από τα ραντάρ.

INT2

Την Τρίτη, στρατιωτική πηγή της Μαλαισίας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι τα ραντάρ του στρατού της χώρας κατά πάσα πιθανότητα εντόπισαν το αγνοούμενο αεροσκάφος στα στενά της Μάλακα.

Το δημοσίευμα διέψευσαν αργότερα οι αρχές της χώρας.

Η εν λόγω περιοχή είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα πλωτά κανάλια του κόσμου, που διατρέχει κατά μήκος τη δυτική ακτή της Μαλαισίας, ενώ αν ισχύουν οι πληροφορίες το αεροσκάφος βρίσκεται περίπου 1000 μίλια από το σημείο που βρισκόταν, όταν εξέπεμψε στίγμα για τελευταία φορά.

Τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία μετά την Kota Bharu και φαίνεται ότι πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος.

Η αεροπορική εταιρεία είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η πτήση κατά την τελευταία επικοινωνία με το αεροπλάνο βρισκόταν στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας πάνω από την πόλη Κότα Μπαρού.

«Άλλαξε πορεία μετά την Κότα Μπαρού και άρχισε να πετάει σε χαμηλότερο ύψος. Αυτό συνέβη στα στενά της Μάλακα», δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Μαλαισία: Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του πιλότου του αεροπλάνου

Αρνείται η Μαλαισία πως εντόπισε το στίγμα του Boeing στα ραντάρ

Μαλαισία: «Προφήτης» είχε προβλέψει την πτώση του αεροσκάφους;

Στη θάλασσα Ανταμάν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing 777

Βιετνάμ: Αναστέλλει την επιχείρηση εντοπισμού του αεροπλάνου με πλοία

«Οι έρευνες για το αεροσκάφος θα πρέπει να επεκταθούν και στην ξηρά»

Μαλαισία: Η CIA δεν αποκλείει το τρομοκρατικό χτύπημα

Τραγική ειρωνία για επιβάτη του αγνοούμενου Boeing

Επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο έκρηξης του αεροσκάφους

Αυτός είναι ο λόγος που καλούν τα τηλέφωνα των επιβατών του Boeing;