ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Σενάρια και γεγονότα - Τι γνωρίζουμε για το χαμένο αεροπλάνο

Μαλαισία: Σενάρια και γεγονότα - Τι γνωρίζουμε για το χαμένο αεροπλάνο

Σχεδόν δέκα ημέρες μετά την εξαφάνιση του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, η τύχη του αεροπλάνου παραμένει άγνωστη, αλλά η έρευνα αποκαλύπτει σιγά-σιγά την τραγική διαδοχή των γεγονότων των τελευταίων ωρών, από την οποία δεν λείπει παρά ο επίλογος.


Οι ερευνητές είναι πλέον πεπεισμένοι πως το αεροσκάφος, τα κύρια συστήματα επικοινωνίας του οποίου με τον έξω κόσμο απενεργοποιήθηκαν "εσκεμμένα", εξετράπη από το δρομολόγιό του και συνέχισε να πετάει για πολλές ώρες.

Είκοσι έξι χώρες συμμετέχουν στις έρευνες που διεξάγονται πάνω σε δύο διαδρόμους, στο βόρειο και το νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Παράλληλα οι αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους κυρίως στα μέλη του πληρώματος του Boeing, προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιος και γιατί θα μπορούσε να αλλάξει σκοπίμως την πορεία του αεροσκάφους.

Το τελευταίο σενάριο για το τι συνέβη έρχεται από την New Strait Times και την βρετανική Independent. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το αγνοούμενο Boeing των Malaysian Airlines πέταξε σκοπίμως πολύ χαμηλά (κοντά στα 5.000 πόδια) για να "χαθεί" από τα ραντάρ ώστε να κατευθυνθεί σε προπύργιο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το βορειοδυτικό Πακιστάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, οι αρχές της Μαλαισίας προσπαθούν να πάρουν διπλωματική άδεια για να ερευνήσουν τη θεωρία αυτή. Όπως υποστηρίζει η ίδια θεωρεία, δεν αποκλείεται το τελευταίο μήνυμα "εντάξει, καληνύχτα" (του συγκυβερνήτη της πτήσης), η τελευταία επικοινωνία με το αγνοούμενο αεροπλάνο, να έγινε από το έδαφος.

Η εξέλιξη πάντως των γεγονότων, σύμφωνα με το σενάριο που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιωθεί από τις αρχές των ενδιαφερόμενων χωρών, έχει ως εξής:

Το Σάββατο 8 Μαρτίου, η πτήση MH370 απογειώνεται στις 00:41 (18:41 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής) από την Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, οι 227 από τους οποίους επιβάτες, και κατεύθυνση το Πεκίνο.

Τη νυκτερινή πτήση πραγματοποιούν ο κυβερνήτης Ζαχαρίε Άχμαντ Σαχ, 53 ετών, περισσότερα από 30 από τα οποία έχει περάσει στους κόλπους της Malaysia Airlines, και ο συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ, 27 ετών.

captianand-copilot-1

Το Μπόινγκ 777-200 φέρει αρκετά καύσιμα για να πετάει οκτώ ώρες: έξι ώρες ως το Πεκίνο και δύο ώρες ως ρεζέρβα ασφαλείας, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην πολιτική αεροπορία.

Το σύστημα μηνυμάτων ACARS (Aircraft Communication Addressing And Reporting System) που μεταδίδει στην εταιρεία μηνύματα για οποιεσδήποτε ανωμαλίες κατά την πτήση, βλάβες ή διακοπή του συστήματος, σταματάει να εκπέμπει στη 01:07. Η απενεργοποίηση αυτού του συστήματος δεν μπορεί να γίνει παρά από πιλότο ή από κάποιον μυημένο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Λίγο μετά, ο μαλαισιανός έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας ανακοινώνει στους πιλότους ότι θα εγκαταλείψουν τον εναέριο χώρο της χώρας και θα μπουν στο βιετναμικό εναέριο χώρο. Οι ελεγκτές καταγράφουν τότε το τελευταίο προφορικό μήνυμα από το κοκπίτ: "Όλα καλά, καληνύχτα". Η ταυτότητα του προσώπου που το εξέπεμψε --ο πιλότος; ο συγκυβερνήτης; άλλο πρόσωπο;-- δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά αυτός που μίλησε έπρεπε να γνωρίζει πως το ACARS έχει απενεργοποιηθεί.

article-2582326-1C59F21500000578-31 636x423

(Πηγή εικόνας: Daily Mail)

Οι τρανσπόντερ --που παρέχουν ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο για τη θέση και το ύψος του αεροπλάνου-- απενεργοποιήθηκαν 14 λεπτά μετά το ACARS, στη 01:21. Αντίθετα από το ACARS, η διακοπή της λειτουργίας των τρανσπόντερ είναι κάτι σχετικά εύκολο : είχε διακοπεί στα τρία από τα τέσσερα αεροπλάνα στα οποία είχε γίνει αεροπειρατεία την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Το αεροπλάνο εξαφανίζεται από τις οθόνες των ραντάρ της μαλαισιανής πολιτικής αεροπορίας στη 01:30. Συνεχίζει να εμφανίζεται στα στρατιωτικά ραντάρ μέχρι τις 02:15, αλλά δεν ταυτοποιείται αμέσως ως η πτήση MH370.

Στα μισά του δρόμου ανάμεσα στις ακτές της Μαλαισίας και αυτές του Βιετνάμ, το αεροπλάνο πραγματοποιεί μια ξαφνική αλλαγή πορείας, προς δυσμάς, κατευθυνόμενο προς τη μαλαϊκή χερσόνησο, και στη συνέχεια βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς", το αεροπλάνο άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση και ύψος, μετά την απώλεια της επαφής μαζί του.
Το αεροπλάνο φέρεται ότι ανέβηκε ως τα 45.000 πόδια (περίπου 13.700 μέτρα ύψος), πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για ένα Μπόινγκ 777, πριν κατεβεί με ακανόνιστο τρόπο μέχρι τα 23.000 πόδια, δηλαδή κάτω από το ύψος πτήσης του, πλησιάζοντας το Πενάνγκ, ένα πυκνοκατοικημένο νησί της Μαλαισίας.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Η τελευταία δορυφορική επικοινωνία καταγράφηκε στις 08:11, καθώς το αεροπλάνο είχε τότε σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα των καυσίμων του. Δυστυχώς τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν το γεωγραφικό εντοπισμό του. Εντούτοις οι παρατηρήσεις έχουν επιτρέψει να χαραχθούν δύο μεγάλα τόξα --το ένα από τη βόρεια Μαλαισία ως την κεντρική Ασία, το άλλο στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού-- που πιστεύεται ότι διασταυρώνονται με την πορεία που ακολούθησε το αεροπλάνο.

Διαβάστε επίσης:

Μαλαισία: Σενάριο θέλει το Boeing να προσγειώθηκε σε βάση των Ταλιμπάν

Μαλαισία: Ο συγκυβερνήτης πρόφερε τις τελευταίες λέξεις

Νέο θρίλερ - Ύποπτος μηχανικός αεροπλάνων στην μοιραία πτήση

Σενάριο-τρόμου για το χαμένο Boeing

«Έκρυψαν το Boeing για να χρησιμοποιηθεί ως πύραυλος κρουζ»