ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μια φάλαγγα θωρακισμένων βρίσκεται 40 χλμ πριν το Σλαβιάνσκ

Ουκρανία: Μια φάλαγγα θωρακισμένων βρίσκεται 40 χλμ πριν το Σλαβιάνσκ

Μια φάλαγγα θωρακισμένων και μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση σαράντα χιλιομέτρων από τη Σλαβιάνσκ, μια τοποθεσία στην ανατολική Ουκρανία, τον έλεγχο της οποίας έχουν πάρει από το Σάββατο ένοπλες φιλορωσικές ομάδες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.


Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.

Αυτό που βλέπει κανείς είναι συνολικά περίπου 100 άνδρες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Ένας αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να δηλώσει πότε έφτασε εκεί η φάλαγγα.

"Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς", σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι στρατιωτικοί θα επέμβουν άμεσα, ο αξιωματικός διαβεβαίωσε ότι "αυτό είναι δουλειά των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών. Εμείς βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε", είπε.

"Βρισκόμαστε εδώ επειδή δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα εδάφη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ειρήνη", κατέληξε ο αξιωματικός.

Σε ερώτηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, αξιωματούχος του επιβεβαίωσε ότι αρμόδια για μια επέμβαση, αν αυτή γίνει, είναι η Εθνοφρουρά.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρέι Παρούμπι, είχε δηλώσει εξάλλου σήμερα το πρωί ότι ένα πρώτο τάγμα της Εθνοφρουράς έχει σταλεί "στο μέτωπο".

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία και χαρακτήρισε γελοίες οποιεσδήποτε κατηγορίες για μια παρουσία τους εκεί.

"Είναι ένας γελοίος ισχυρισμός, δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα εκεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις αγνοούν σκοπίμως τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι "μόνον απορία μπορεί να εκφράσει κανείς για το γεγονός ότι προτιμούν να μην ακούν όλες τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς".

Την ίδια ώρα στην ανατολική Ουκρανία, φιλορώσοι αυτονομιστές αποσύρθηκαν από κτίριο που είχε καταληφθεί από το Σάββατο στην πόλη Κραματόρσκ, αλλά αντάρτες κατέλαβαν ένα άλλο κτίριο στην ίδια πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές παρέδωσαν εκουσίως το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι το Σάββατο.

Ωστόσο αργότερα σήμερα εκπρόσωπος της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) δήλωσε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία της υπηρεσίας αυτής στην ίδια πόλη. Η ίδια δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Μήνυμα στη Ρωσία από τον Ράσμουσεν