ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μήνυμα στη Ρωσία από τον Ράσμουσεν

Ουκρανία: Μήνυμα στη Ρωσία από τον Ράσμουσεν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Ράσμουσεν, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκειμένου να συνδράμει στην εκτόνωση της κρίσης.

«Είμαι πολύ ανήσυχος με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, για τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων από μικρές ομάδες αυτονομιστών και για τη στρατιωτική πίεση στη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

«Καλώ τη Ρωσία να μειώσει την πίεση επί της κρίσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ώστε να σταματήσει η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να συμμετέχει στη επίλυσή» του, πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους υπουργούς τα μέτρα που έλαβε η Ατλαντική Συμμαχία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Για να καθησυχάσει τις χώρες αυτές, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών-ραντάρ AWACS.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει ως ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής, έξι μαχητικά-βομβαρδιστικά F-15, 12 F-16 και τρία μεταγωγικά αεροσκάφη στην Πολωνία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία και η Βρετανία, δήλωσαν έτοιμες να στείλουν αεροσκάφη σε αυτές τις χώρες, αν το ΝΑΤΟ το ζητήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Παράλληλα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία.

«Θα ήταν καλό η Ρωσία να αποστασιοποιηθεί από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες φιλορώσων διαδηλωτών», τόνισε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Η εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία άρχισε πριν από οκτώ μέρες, αλλά κλιμακώθηκε το τελευταίο 48ωρο, με τους αυτονομιστές να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων οπλοστασίων γεμάτων όπλα.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ομπάμα πριν λίγο

Λευκός Οίκος:Ο διευθυντής της CIA ήταν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών

Ολάντ και Κάμερον «καταδίκασαν έντονα» τα επεισόδια στην Ουκρανία

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών προς τους φιλορώσους