ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος:Ο διευθυντής της CIA ήταν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Λευκός Οίκος:Ο διευθυντής της CIA ήταν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο «τίμημα» για τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, βρισκόταν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


«Συνήθως δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA αλλά δεδομένων των ασυνήθιστων περιστάσεων στην περίπτωση αυτή και (με δεδομένους) τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από τους Ρώσους για την CIA, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής μετέβη στο Κίεβο στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τους λόγους της επίσκεψης του Μπρέναν στην Ουκρανία.

«Οι επισκέψεις υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών αποτελούν έναν φυσιολογικό τρόπο για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για θέματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Κάρνεϊ.

«Στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντώνται εδώ και χρόνια. Το να υπονοείται πως συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους πραγματοποιήθηκαν για κάποιον άλλο σκοπό είναι παράλογο», είπε.

Ο Κάρνεϊ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επαίνεσαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας διότι επέδειξε αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών από μέρους της Ρωσίας. Χαρακτήρισε επιπλέον την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Ουκρανία «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Διαβάστε επίσης: «Προειδοποιήσεις» Λευκού Οίκου σε Πούτιν