ΚΟΣΜΟΣ

«Προειδοποιήσεις» Λευκού Οίκου σε Πούτιν

«Προειδοποιήσεις» Λευκού Οίκου σε Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε κίνησης, «ανοικτής ή κρυφής» στην ανατολική Ουκρανία και υποστήριξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι διαδηλωτές στην περιοχή πληρώνονται.


«Είδαμε ομάδες φιλορώσων διαδηλωτών να καταλαμβάνουν κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι κάτοικοι της περιοχής», πρόσθεσε.

«Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης», σημείωσε ο Κάρνεϊ.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να εφαρμόσουν νέες κυρώσεις εναντίον της ρωσικής οικονομίας».

Οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από χθες, Κυριακή, το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, ανακήρυξαν σήμερα μια «κυρίαρχη δημοκρατία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για την περιφερειακή κυριαρχία τους πριν από τις 11 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο Μπους ζωγράφισε Πούτιν και Μέρκελ! (photos)