ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε την έναρξη της μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.


Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το εμφύλιο και μοιάζει με καζάνι που βράζει την ώρα που οι φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν υπό την κυριαρχία τους τα κυβερνητικά κτήρια, ενώ καταγγέλλουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, με εντολή του Κιέβου, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

H μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες κατειλημμένες πόλεις ενώ σύμφωνα με το Τουρτσίνοφ «Η επιχείρηση θα γίνει σταδιακά, θα γίνει υπεύθυνα και ισορροπημένα».

2

Την Κυριακή ο κ. Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τους αντάρτες πως θα εξαπέλυε «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εναντίον τους, με τη συμμετοχή και των ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που δεν κατέθεταν τα όπλα έως το πρωί της Δευτέρας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ

Για έκτη φορά συνομίλησαν χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία και ο τελευταίος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να ηρεμήσει την κατάσταση, Ρωσία και ΗΠΑ ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών.

Παράλληλα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε σήμερα από το Πεκίνο πως οποιαδήποτε "εγκληματική" διαταγή των ουκρανικών αρχών για προσφυγή στη βία εναντίον των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία θα οδηγούσε σε αποτυχία το διάλογο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη στη Γενεύη.

112bc54cdcf65f4e18cbf7937de61b86 XL

"Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο", δήλωσε ο Λαβρόφ. "Η προσφυγή στη βία θα εκμηδένιζε την ευκαιρία που προσφέρεται από την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη" ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιχειρηθεί η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

"Η Ρωσία απαιτεί άμεσα (η Ουκρανία) να πάψει να στέλνει δυνάμεις στα νοτιοανατολικά για να συντρίψει τις διαδηλώσεις", πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν Ομπάμα πριν λίγο

Λευκός Οίκος:Ο διευθυντής της CIA ήταν στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών

Ολάντ και Κάμερον «καταδίκασαν έντονα» τα επεισόδια στην Ουκρανία

Στις «φλόγες» η ανατολική Ουκρανία

Εξέπνευσε το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών προς τους φιλορώσους