ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: ΗΠΑ και Ε.Ε. στο στάδιο «προετοιμασίας των κυρώσεων»

Ρωσία: ΗΠΑ και Ε.Ε. στο στάδιο «προετοιμασίας των κυρώσεων»

Αυτό που νωρίτερα διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί, έχει ήδη συζητηθεί από τους Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας των νέων κυρώσεων που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας.

«Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των κυρώσεων, στο στάδιο του συντονισμού» δήλωσε η Τζένιφερ Ψάκι εκπρόσωπος του State Department.

Νωρίτερα , η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ομπάμα, Κάμερον, Ολάντ, Ρέντσι και Μέρκελ.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζήτησαν την ταχεία ανταπόκριση G7 και πρότειναν την υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Επανέλαβαν το αίτημά τους ότι η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιηθεί», λέγοντας ότι «η εκμετάλλευση των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίζουν ελεύθερα και ανοιχτά για το μέλλον τους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ευρωπαίοι ηγέτες, συμφώνησαν «ότι η Ρωσία , σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Γενεύη, θα πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης να να απέχει από προκλητικές δηλώσεις ή εκφοβισμούς» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στον απόηχο των επαφών κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης "το ταχύτερο δυνατό " για να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: ΗΠΑ και Ε.Ε. ετοιμάζουν νέες ατομικές κυρώσεις